Ukuran Sebenar Dapur Seorang Wanita
“Goreng ikan
pun tak reti. Ada hati nak kawen..”
Kata orang tua-tua
melayu.
Kenapa?
Kawen tu sebab nak goreng ikan je ke?
Lagi satu, benda boleh belajar kot.
Haa melawan
ye melawan.
Kamon.
Takkan goreng ikan pun tak tau. Bagi ikan tu bersih2 dulu, sprinkle dengan
garam sikit and kunyit pastu baringkan die dalam minyak panas. Ingat aku tak
tau ke. Aku tau the process tapi aku tak tau camne nak indicate dia like, eh ni
dah masak ke belum. Belum kot kena tunggu lagi. 3 minit lepas tu, eh dah ke
belum ni. Dan begitu la perang dalaman sehinggalah ikan tu rentung. Kahkah!
Maksud
tersirat dari kata-kata orang tua-tua tu sebenarnya ialah memasak. Kalau
sesimple ikan goreng pun taktau apetah lagi ayam masak lomak cili padi, bawal
masak 3 rasa segala. Cemana nak bagi anak & laki kau makan kalau tak reti
masak. Takkan nak bagi makan bubur berlaukkan ikan bilis goreng 365 hari sebab
tak tau masak. Gitu..
Tu mentality
aku sebelum kawen. Memang memasak ni jarang sekali. Masak pun kadang jadi
kadang failed walaupun masak benda yg sama banyak kali. Hu.
Ke-terer-an aku
waktu tu hanyalah kek coklat kukus.
Tetibe aku
kawen. Dalam keadaan nak siang sotong pun tak reti. Lol.
Dapat pulak suami suka
makan masakan rumah. Punah segalanya. Haha.
Like I said, benda boleh belajar.
Aku mulakan dengan memasak ayam masak halia. Pehh vavavom kate kau. Gugel je
resepi, follow je step by step terus menjadi. Lalu, gugel terus menjadi buku
resepi rahsiaku. Lama-lama tak rahsia dah bila asal nak masak je laki aku nampak
aku pegang fon. Kahkah!
Dari ayam masak halia, ayam masak merah, daging paprik,
daging masak merah, ayam masak lemak cili padi, u name it semua aku dah boleh
dengan gugel sampailah dah tak payah gugel lagi dah. Pejam mata, campak je barang-barang, siap dan sedap. Berlagak. Haha. Kecuali nasi ayam. Nasi ayam ada
resepi rahsia dari mak. Hehe. Dari malas nak pikir pasal masak sampai aku rase
suka nak try macam2 jenis masakan. Suami pulak jenis yg,
“abang, nak
masak ape ye harini”
“masak je la
pape..”
Itula
kesusahan tahap merunsingkan. Nak masak apa.
Lalu, sejak itu
aku masak je apa-apa yg aku sendiri teringin nak makan.
Dah tak peduli lagi
husband punya keinginan memandangkan keinginan dia hanyalah masakanku. Kekeke.
Lama-kelamaan,
sedikit demi sedikit, kehandalan memasak semakin terupgrade. Tambah pulak
tengok Food Channel, masakan diorang tempting kau. Secara tak langsung terasa
nak try yg susah-susah camtu. Tapi sampai sekarang tak jadi sebab tak kenal bahan
diorang di Malaysia ini. Thyme? What’s that? Zuccini? Oh noo. So leligo je la.
Baik praktikkan masak rendang tok. Hu.
Alhamdulillah,
my cooking become husband’s favourite (hope so haha). Well, back then laki ku
la yg ajar cara-cara menyiang sotong dan udang.
Kamon la,
bayo hantaran ribu-ribu goreng telur hangus kau dah bising. Kalau kau hebat kau
ajar la bini kau goreng telur. Ajar segala jenis masakan yg kau tau kalau kau
lebih hebat dari telur hangus. Porahh.
Jadi laki bini sekarang kau tak boleh expect more
than or as your mother’s level. Sama-sama bekerjaya, sama-sama jugak bekerja
dirumah.
Like my husband. Tu yg aku nak highlight sebenarnya. Ehem.
Ingat kawen
pasal goreng ikan goreng telur je ke.
Kerjasama mana? Tolak ansur mana?
Setelah
sekian waktu ni, aku dari tak berapa reti masak dah boleh masak sedap. Sedap
ok. Boleh mengenyangkan perut sendiri dan perut suami. Namun begitu, setelah
pandai memasak pelbagai jenis masakan mak-mak dan desert yang tempting sehingga
terasa berlagak, up till now aku masih failed goreng ikan. Hahaha. Everytime
goreng ikan aku akan,
“abang, kalau macam ni dah masak ke?” Up till now. Lol.