Posts

Showing posts from January, 2012

jejak nostalgia

Image
padi yg menghijau, matahari walaupn terik tapi  angin kuat bagai ade kt tepi pantai. bau bendang yang mendamaikan. tu la rumah nenek aku.. tanjung karang, selangor.. ha jgn igt kedah je bersawah. tapi dlm gambar ni padi blm besar lagi.. padi baru ditanam. kalau dlm bahase padinye "menabur". kalau nk tau lanjut sal proses padi sebelum jadi beras sile interview mak aku !

teringat time kecik2 dulu... ramai2 dgn cousin2 pg sauk ikan kt tgh sawah. keli, puyu, kadang haruan pun blh dpt ! itu cerita taun dulu mase zaman padi dituai setaun skali.. sekarang,, hampir 3 kali setaun.. ikan pn tak sempat nk knl dunie apetah lagi nk besar. lagi satu yg jadi nostalgia,,, beskal tua nenek aku yg die buat kayuh 1 ke 2km.. pegi rumah jiran2, pegi kedai.. hah beskal tu la yg kitorg rebut nk kayuh.  disebabkan beskal klasik tu tinggi, susah nk handle, memang tak sah kalau tak terlajak terjun dlm sawah tu.  jadila kuak lentang selut dgn beskal2 skali... ending,,, mengamuk la nenek aku.. hahaa tapi sekarang nenek pn …