Jan 27, 2012

jejak nostalgia


padi yg menghijau, matahari walaupn terik tapi 
angin kuat bagai ade kt tepi pantai.
bau bendang yang mendamaikan.
tu la rumah nenek aku..
tanjung karang, selangor..
ha jgn igt kedah je bersawah.
tapi dlm gambar ni padi blm besar lagi.. padi baru ditanam.
kalau dlm bahase padinye "menabur".
kalau nk tau lanjut sal proses padi sebelum jadi beras sile interview mak aku !


teringat time kecik2 dulu...
ramai2 dgn cousin2 pg sauk ikan kt tgh sawah.
keli, puyu, kadang haruan pun blh dpt !
itu cerita taun dulu mase zaman padi dituai setaun skali..
sekarang,, hampir 3 kali setaun.. ikan pn tak sempat nk knl dunie apetah lagi nk besar.
lagi satu yg jadi nostalgia,,,
beskal tua nenek aku yg die buat kayuh 1 ke 2km..
pegi rumah jiran2, pegi kedai..
hah beskal tu la yg kitorg rebut nk kayuh. 
disebabkan beskal klasik tu tinggi, susah nk handle, memang tak sah kalau tak terlajak terjun dlm sawah tu. 
jadila kuak lentang selut dgn beskal2 skali...
ending,,, mengamuk la nenek aku.. hahaa
tapi sekarang nenek pn da tak larat nak kayuh cam dulu2..
aku pun tak tahu kat mane beskal tu sekarang.

dan,, aku masih dpt rase meriahnye beraye di kampung.
memang seronok..
ye, ye aku tau...aku ni bercerita mcm aku sorang je ade kampung kan ?? haha.
tapi nk bagi perasaan menyampah korang tu bertambah2 lagi, 
drama dan filem nur kasih tu shooting menggunekn rumah nenek punye jiran.
err, rumah sebelah la kirenye..
dpt tempias2 pun jadila..