May 31, 2016

Pregnancy: Pengambilan Yougurt Untuk Ibu Hamil

Sejak boleh makan yg berkepelbagaian ni, tetibe mummy suke makan yougurt. Hari2 craving for yougurt. Siap try semua jenama. Dah ada jenama feveret pun. Hee. Dah makan ber cup-cup baru terlintas nak cari “eh, boleh ke tak boleh preggy makan yougurt.” Hu.




Sumber Kalsium
  • Kalsium menjadi mineral yang penting untuk pertumbuhan tulang pada janin.
  • Kalsium juga membantu ibu hamil menyerap nutrisi yang penting untuk tulang sehingga terhindar dari osteoporosis.
  • Yogurt mengandung kalsium yang cukup tinggi sehingga membantu ibu hamil agar terhindar dari masalah kesihatan usus dan daya tahan tubuh.
  • Kalsium dari yogurt juga sangat penting untuk membantu perkembangan janin.

Sumber Probiotik
  • Membantu perkembangan saraf bayi
  • Membantu sistem penghadaman dan pencernaan ibu.
  • Mengatasi masalah sembelit yg normalnya terjadi kepada ibu hamil.
  • Memainkan peranan penting untuk mengawal paras gula dan juga berat badan bagi ibu-ibu mengandung.

 Mengurangi Risiko Infeksi
  • Mengatasi lesu dan lemah akibat bakteria.
  • Mengurang risiko jangkitan kuman pada faraj. Candida atau yis jangkitan vagina adalah masalah biasa bagi wanita yang menghidapi kencing manis. Amalkan makan atau minum yogurt sejuk atau sederhana sejuk kurang manis setiap hari bagi mengelakkan risiko mendapat penyakit berkenaan.
  • membantu mengurangkan risiko terkena jangkitan saluran kencing (UTI).

Mengurangi Risiko Infeksi Paru-paru pada Janin
  • Dalam sebuah pengujian yang dilakukan oleh Jurnal khusus dalam bidang Nutrisi di Inggris, membuktikan bahwa pengambilan yogurt secara aktif bagi ibu hamil boleh mengurangkan risiko infeksi pneumonia pada janin.
  • Manfaat yogurt untuk ibu hamil dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh ibu, sehingga janin juga mampu memiliki kepekaan untuk melawan infeksi.
  • Yogurt meningkatkan sistem imunisasi pada ibu hamil dan janin.

Memenuhi Keperluan Omega-3
  • Omega-3 adalah salah satu jenis lemak esensial yang diperlukan oleh tubuh, namun tubuh tidak memiliki kemampuan untuk menghasilkannya sendiri. Omega-3 menyokong pertumbuhan dan pembentukan jaringan pada janin terutama untuk bahagian otak, sistem saraf, mata dan melindungi janin dari risiko penyakit jantung.

Haa.. lega bila baca yg yougurt ni bermanfaat dan berkhasiat utk preggy :)

Sumber

May 30, 2016

Pregnancy: Things Woman Needs to Know Before Having a Baby

What to Expect
  1. Friends without children will become a little distant for a while.
  2. Your subject of conversation during pregnancy is pregnancy.
  3. Your subject of conversation after birth will be your new baby.
  4. You will be afraid that you will not like your baby.
  5. Pregnancy clothes are expensive. Get ready.
  6. You will discover that your old clothes are not suitable for breastfeeding.
  7. Your baby will grow out of clothes quickly.
  8. You will better understand your mother.
  9. The first night at home after birth is the scariest.
  10. Your sleep will become light as a feather.
  11. Sometimes you will miss the freedom you had before motherhood.
  12. You will receive lots of advice. Listen patiently. Do what you think best.
  13. Your name will change to "Mommy" overnight.
  14. You will make friends because of your child.
  15. You will be amazed at the energy your baby has, even after a sleepless night.
  16. Breastfeeding should not hurt. This only happens if the baby is positioned on the breast the wrong way.
  17. You will do things your mother did.
  18. You will become a "professional photographer."
  19. Having a baby changes your body. There is no way around it.
  20. Sex with your husband will be different. However, things will become normal again over time.
  21. Most of your purchases will be for your child.
  22. You will begin to wonder how you ever lived without your precious baby.
** At this stage, no 5 & 6 are so true. >.<


Tips and advice
  1. Lemon juice helps morning sickness and everything that comes along with it in the first months of pregnancy.
  2. Go out to the movies, theater and concerts. Time will soon be scarce.
  3. Get lots of sleep. When the baby is born, you will understand the importance of this advice.
  4. Keep up your exercise routine.
  5. Take pictures during pregnancy.
  6. Buy only what is necessary. Extra things become useless quickly.
  7. Chamomile tea eases discomfort in the breast.
  8. If you do not love your doctor, find a new one.
  9. Take your husband to ultrasound examinations or monthly medical visits. It is nice to have someone there to share the happiness with, and you will find that it will make you more united.
  10. Don't panic every time your baby cries. It is highly unlikely they are dying. Crying is just their only way to communicate.
  11. Do not buy clothes hoping to lose weight.
  12. It is easiest to lose weight in the first year after having the baby.
  13. Do not be ashamed to ask a visitor to wash their hands before holding your newborn.
  14. Give all of your attention to your baby for the first few months.
  15. Take time to enjoy the little moments. It is beautiful to see your little one discover this new life and world around him.
** At this stage, no 9 is damn true :)

::FnN
::FnNplus
::21weeks

May 27, 2016

Baby Cot Bedding Style Ideas


Entah kenapa mummy craving sangat chevron n kaler based grey-grey.















::FnNplus

May 26, 2016

Two Lives One Body


That moment I came to tears when I saw
this cute tiny brain
this powerful small hand grip
this cute little thighs
this kissable toe
and
a perfect curve spine.

That moment when I cant resist to hear
such a fast heart beat from inside my tummy to my ears.

That moment when I realized I am now breathing for two lives..


May 24, 2016

Checklist Persiapan ke Hospital

Barang Ibu

Buku pink
Kad pengenalan
3 helai Kain batik
2 helai Tshirt lengan panjang/blouse (sebagai persediaan shj)
2 helai tudung
1 helai sweater
3 pasang stoking
Nursing bra
Panties
Maternity pad
Toiletries
Selipar
1 helai towel mandi
1 helai tuala muka
Makanan/minuman (kurma, biskut, 3 in 1, air mineral)
Air zamzam
1 biji Termos
1 biji Cawan
Minyak angin
Bag Plastik
Al-Quran/yaasin

Barang Baby 

5 keping pampers newborn
5 pasang baju
1 paket wet tissue
1 helai towel mandi
Mittens & Booties
Barut
Bedung/Blanket bertopi
1 botol minyak telon
Surah yasin
Air zamzam & kurma
Memo:
Asingkan siap-siap sepasang baju, sehelai pampers, sepasang mittens & booties, dan sehelai bedung/blanket bertopi untuk kegunaan bayi selepas dilahirkan nanti. Senang staff nurse di labour room terus ambil dan pakaikan pada baby.

Barang Bapa

Pakaian
Toiletries
Towel
Selimut

Ini checklist yang aku buat untuk rujukan sendiri.



Dipersilakan download checklist PDF file untuk kegunaan bersama.
:: FnNplus

May 23, 2016

Senarai Barang Keperluan NewBorn

Baiklah, sudah tiba masanya meng-listed-out-kan segala keperluan 'beliau' :)


Pakaian



1. Baju harian siang - baju lengan pendek/seluar pendek/singlet
2. Baju harian malam – baju lengan panjang/seluar panjang
3. Romper/Jumpsuit
4. Baju jalan
5. Mittens & Booties
6. Bonnet/topi
7. Sapu tangan cotton
8. Barut (10helai)
9. Bedung/Napkin

Diapering


1. Pampers
2. Cloth diapers (5-6 pasang) + Liner
3. Wet tissue
4. Penyembur air
5. Baldi/bakul untuk lampin/baju kotor (khas untuk baby sahaja)
6. Detergent for baby clothes
7. Changing mat

Baby Care, Bathing and Grooming


1. Towel
2. Besen mandi
3. Shower cream
4. Bedak
5. Minyak telon
6. Nappy cream
7. Mozzie cream (krim nyamuk)
8. Cotton bud/Cotton ball (untuk cuci tali pusat baby)
9. Nail clipper baby

Bedding


1. Set tilam kekabu
2. Blanket
3. Kelambu  

Feeding


1. Botol susu saiz S  
2. Berus pembersih botol
3. Bottle cleanser (sabun khas botol susu)
4. Nip cream
5. Breast pump
6. Cooler set bag (bottle storage)
7. Nursing pillow
8. Termos

Travel


1. Beg baby
2. Bottle warmer
3. Baby carier/sling
4. Stroller
5. Nursing cover
6. Baby car seat

Keperluan berpantang 


1. Set berpantang
2. Tungku
3. Tungku baby
4. Kain batik
5. Stokin
6. Maternity pad
7. Bengkung
8. Tukang Urut

Ini checklist yang aku buat untuk rujukan sendiri.



Dipersilakan download Checklist PDF File untuk kegunaan bersama :)


::FnNplus

May 22, 2016


Bila TER stress
Bila TER tacing
Bila TER sedih
Bila TER sakiti
Akan ada suatu bendasing yang mengetuk, menendang, mencucuk dari dalam.
Apakah nyawa yg satu lagi tu sedang memujuk?

:: 19weeks 4days
:: FnNplus

May 17, 2016


Kebahagiaan.
Kebahagian sesebuah rumahtangga itu 
letaknya pada matlamat.
Bukan pada status.
Bukan pada sejarah.


May 16, 2016

Tips Kurus


Sebelum kawen - 52kg
Sebulan kawen - 53kg
18weeks preggy - 48kg

Tips of the day:
Kalau nak turunkan berat badan dengan drastiknya mohon pegi mengandung dan mendapat morning sickness yang teruk. Kah!

Thanks anak. :)


:: FnN
:: FnNplus

May 4, 2016

Replika Cek Hantaran



Mock up cheque bukanlah cek yang sebenar.
Ia hanyalah replika sahaja.
Bagusnya ialah mock up cheque ni 99% sama bentuk, warna dan details macam yang original. Bezanya ialah material kertasnya adalah jauh lebih tebal.
Jadi, ianya tak boleh masuk cheque deposit machine.
Dah nama pun replika. Hehe.
Mock up cheque ni sangat convenience.
Dari segi keselamatan, pengantin tak perlu bawak cash ribu riban dan cash tu pun tak perlu dilipat-lipat buat gubahan lalu di display kan atas dulang.
Jadi takkan ada isu kecurian.
Jangan main-main, kenduri ialah peluang untuk si pencuri.
Dari segi kegunaannya pulak, boleh buat hiasan rak lepas majlis.
Secara tak langsung ada kenangannya.
Nanti anak boleh tengok, inilah usaha bapaknya untuk mendapatkan maknya. Kekeke..
Jadi, buatlah mock up cheque. Duitnye bank in kan sajo..

Kawin haritu aku order dengan RekaPrint.
Murah sangat. Dan cepat je siap.
RM20 termasuk postage (cek sahaja).
Boleh jugak kalau nak tempah dengan frame.
Boleh intai page RekaPrint

Contoh cek dari RekaPrint


:: F&N
::DecemberToRemember