Posts

Showing posts from May, 2016

Pregnancy: Pengambilan Yougurt Untuk Ibu Hamil

Image
Sejak boleh makan yg berkepelbagaian ni, tetibe mummy suke makan yougurt. Hari2 craving for yougurt. Siap try semua jenama. Dah ada jenama feveret pun. Hee. Dah makan ber cup-cup baru terlintas nak cari “eh, boleh ke tak boleh preggy makan yougurt.” Hu.



Sumber Kalsium Kalsium menjadi mineral yang penting untuk pertumbuhan tulang pada janin.Kalsium juga membantu ibu hamil menyerap nutrisi yang penting untuk tulang sehingga terhindar dari osteoporosis.Yogurt mengandung kalsium yang cukup tinggi sehingga membantu ibu hamil agar terhindar dari masalah kesihatan usus dan daya tahan tubuh.Kalsium dari yogurt juga sangat penting untuk membantu perkembangan janin.
Sumber Probiotik Membantu perkembangan saraf bayiMembantu sistem penghadaman dan pencernaan ibu.Mengatasi masalah sembelit yg normalnya terjadi kepada ibu hamil.Memainkan peranan penting untuk mengawal paras gula dan juga berat badan bagi ibu-ibu mengandung.
Mengurangi Risiko Infeksi Mengatasi lesu dan lemah akibat bakteria.Mengurang risi…

Pregnancy: Things Woman Needs to Know Before Having a Baby

What to Expect Friends without children will become a little distant for a while.Your subject of conversation during pregnancy is pregnancy.Your subject of conversation after birth will be your new baby.You will be afraid that you will not like your baby.Pregnancy clothes are expensive. Get ready.You will discover that your old clothes are not suitable for breastfeeding.Your baby will grow out of clothes quickly.You will better understand your mother.The first night at home after birth is the scariest.Your sleep will become light as a feather.Sometimes you will miss the freedom you had before motherhood.You will receive lots of advice. Listen patiently. Do what you think best.Your name will change to "Mommy" overnight.You will make friends because of your child.You will be amazed at the energy your baby has, even after a sleepless night.Breastfeeding should not hurt. This only happens if the baby is positioned on the breast the wrong way.You will do things your mother did.You…

Baby Cot Bedding Style Ideas

Image
Entah kenapa mummy craving sangat chevron n kaler based grey-grey.










<

Two Lives One Body

Image
That moment I came to tears when I saw this cute tiny brain this powerful small hand grip this cute little thighs this kissable toe and a perfect curve spine.
That moment when I cant resist to hear such a fast heart beat from inside my tummy to my ears.
That moment when I realized I am now breathing for two lives..

Checklist Persiapan ke Hospital

Image
Barang Ibu

Buku pink
Kad pengenalan
3 helai Kain batik
2 helai Tshirt lengan panjang/blouse (sebagai persediaan shj)
2 helai tudung
1 helai sweater
3 pasang stoking
Nursing bra
Panties
Maternity pad
Toiletries
Selipar
1 helai towel mandi
1 helai tuala muka
Makanan/minuman (kurma, biskut, 3 in 1, air mineral)
Air zamzam
1 biji Termos
1 biji Cawan
Minyak angin
Bag Plastik
Al-Quran/yaasin
Barang Baby
5 keping pampers newborn
5 pasang baju
1 paket wet tissue
1 helai towel mandi
Mittens & Booties
Barut
Bedung/Blanket bertopi
1 botol minyak telon
Surah yasin
Air zamzam & kurma
Memo:
Asingkan siap-siap sepasang baju, sehelai pampers, sepasang mittens & booties, dan sehelai bedung/blanket bertopi untuk kegunaan bayi selepas dilahirkan nanti. Senang staff nurse di labour room terus ambil dan pakaikan pada baby.
Barang Bapa
Pakaian
Toiletries
Towel
Selimut

Ini checklist yang aku buat untuk rujukan sendiri.



Dipersilakan download checklist PDF file untuk kegunaan bersama.
:: FnNplus

Senarai Barang Keperluan NewBorn

Image
Baiklah, sudah tiba masanya meng-listed-out-kan segala keperluan 'beliau' :)


Pakaian


1. Baju harian siang - baju lengan pendek/seluar pendek/singlet 2. Baju harian malam – baju lengan panjang/seluar panjang 3. Romper/Jumpsuit 4. Baju jalan
5. Mittens & Booties
6. Bonnet/topi 7. Sapu tangan cotton 8. Barut (10helai) 9. Bedung/Napkin
Diapering

1. Pampers 2. Cloth diapers (5-6 pasang) + Liner 3. Wet tissue 4. Penyembur air
5. Baldi/bakul untuk lampin/baju kotor (khas untuk baby sahaja) 6. Detergent for baby clothes
7. Changing mat
Baby Care, Bathing and Grooming

1. Towel 2. Besen mandi 3. Shower cream 4. Bedak 5. Minyak telon 6. Nappy cream 7. Mozzie cream (krim nyamuk)
8. Cotton bud/Cotton ball (untuk cuci tali pusat baby)
9. Nail clipper baby

Bedding

1. Set tilam kekabu 2. Blanket
3. Kelambu  
Feeding

1. Botol susu saiz S   2. Berus pembersih botol
3. Bottle cleanser (sabun khas botol susu) 4. Nip cream 5. Breast pump
Bila TER stress Bila TER tacing Bila TER sedih Bila TER sakiti Akan ada suatu bendasing yang mengetuk, menendang, mencucuk dari dalam. Apakah nyawa yg satu lagi tu sedang memujuk?

:: 19weeks 4days :: FnNplus
Image
Kebahagiaan. Kebahagian sesebuah rumahtangga itu  letaknya pada matlamat. Bukan pada status. Bukan pada sejarah.

Tips Kurus

Image
Sebelum kawen - 52kg Sebulan kawen - 53kg 18weeks preggy - 48kg
Tips of the day: Kalau nak turunkan berat badan dengan drastiknya mohon pegi mengandung dan mendapat morning sickness yang teruk. Kah!
Thanks anak. :)

:: FnN :: FnNplus

Replika Cek Hantaran

Image
Mock up cheque bukanlah cek yang sebenar. Ia hanyalah replika sahaja. Bagusnya ialah mock up cheque ni 99% sama bentuk, warna dan details macam yang original. Bezanya ialah material kertasnya adalah jauh lebih tebal. Jadi, ianya tak boleh masuk cheque deposit machine. Dah nama pun replika. Hehe. Mock up cheque ni sangat convenience. Dari segi keselamatan, pengantin tak perlu bawak cash ribu riban dan cash tu pun tak perlu dilipat-lipat buat gubahan lalu di display kan atas dulang. Jadi takkan ada isu kecurian. Jangan main-main, kenduri ialah peluang untuk si pencuri. Dari segi kegunaannya pulak, boleh buat hiasan rak lepas majlis. Secara tak langsung ada kenangannya. Nanti anak boleh tengok, inilah usaha bapaknya untuk mendapatkan maknya. Kekeke.. Jadi, buatlah mock up cheque. Duitnye bank in kan sajo..
Kawin haritu aku order dengan RekaPrint. Murah sangat. Dan cepat je siap. RM20 termasuk postage (cek sahaja). Boleh jugak kalau nak tempah dengan frame. Boleh intai page RekaPrint
Contoh cek dari RekaPr…