Posts

Showing posts from 2018

Pengalaman Bersalin Czer Kali Kedua: Kuasa Naluri Seorang Ibu

Image
"Sy rasa boy! Eh, mcm girl la plak. Eh, emm.. Ok sy tak berani nak confirm" "Im not sure. I can say 60% is a boy but cannot confirm." "I think it's a girl..because I dont see any sign of 'bird'. I think it's probably girl. Probably. I cannot confirm."
That was the 6th time ultrasound.. Dah 6 kali scan pun still xtau jantina. Not even once. Yang kedua ni betul-betul nak surprise mama ke apa. .
Alhamdulillah tanggal 3/11/17, berkumandanglah suara tangisan baby yg penuh energetic kuatnya. Selesai dia dibersihkan, sementara aku sedang dijahit, doctor yang mendukung bayiku segera meletakkannya diatas dadaku. Skin to skin. Automatik tangisan lantangnya tadi hilang. “Oh dia kenal bau mak dia ni. Tu pasal terus senyap” ujar doctor. Kucium pipi dan dahinya yang putih bersih itu. Wangi. Wangiannya lembut dan menenangkan. Bukan bau perfume, bukan bau sabun. Wangian yg tak pernah aku bau selama kehidupan ini. Entah kenapa, dia tenang aku pun tenang. Cukup …

Berjayakah Kita Sebagai Ibu Bapa

Anak Aku Jadi Orang. Anak kau? Farrel suka menggigit. Gigit tu bukan lekat pastu lepas. Tak. Gigit, tarik, baru lepas. Gila tak sakit? Lebam confirm. Adik dia pun dah kena. Menangis dah tentu. Mama rasa marah? Dah tentu! "Kalau aku dah tampar dah mulut budak tu. Biar dia tahu sakit. Lepas tu dia tak buat lah." Kalau aku begitu. Kalau aku begini.
Yelah, sebab tu kau bukan aku. Tu anak aku bukan anak kau. Bukan nak kata kau takde perasaan sebab tu bukan anak kau. Bukan. Tapi cara mendidik anak takkan pernah boleh sama. Tak boleh samakan anak kau dengan anak aku. Even anak tu lahir dari rahim yg sama sekalipun, cara didikan takkan sama. Perangai ada beza. Penerimaan physically and emotionally takkan serupa. Itu adik beradik. Apatah lagi yg dari rahim berbeza? Anak kau, cara kau, berjaya. Tapi blm tentu berjaya pada anak aku. Faktor umur. Faktor jantina. Sebab musabab berlaku begitu begini. Kena kaji. Baru tau kesesuaiannya cara didikan tu.
Jangankan sebab, kau dengar "oh, anak…

Pregnancy: Iron-Deficiency Anemia

Image
Anemia yang disebabkan oleh kekurangan iron. Anemia ialah penurunan jumlah cell darah merah atau penurunan haemoglobin dalam darah. Kekurangan iron ini terjadi biasanya disebabkan oleh kehilangan darah, kurang makan ataupun kadar penyerapan iron yang tidak maksima dari makanan yg dimakan.
Simptom Iron-Deficiency Anemia -Pening -Pucat -Sejuk tangan & kaki -Chest pain -Keletihan yang amat -Heartbeat yang tidak teratur/laju -Nafas pendek
Iron-Deficiency Anemia semasa mengandung
Masa preganant, kita berkongsi segalanya dengan janin. Apa yang kita makan turut disalurkan kepada janin untuk perkembangan dan tumbesarannya. Jadi, perkongsian ini juga turut menjejaskan kepekatan darah.
Kepekatan darah yang tidak sesuai ni adalah bahaya untuk both ibu dan anak. Salah satunya boleh merencatkan tumbesaran janin iaitu boleh menyebabkan kecacatan. Kiranya tak cukup zat gitu. Risiko pada ibu pulak, kemungkinan tumpah darah semasa melahirkan adalah tinggi. Plus, HB memang akan drop selepas proses melahirkan k…