Mar 21, 2014

Gagang Style episode 2


Hah dah nak masuk 5 bulan dah aku meninggalkan wilayah persekutuan bangi, setelah 5 tahun lamanya menetap kat sane sensorang.
gigih sangat akak tau.. 
Hasil keberadaan aku kat sane adalah sebuah kereta dengan plat 'B' huruf depannye. Selangor sangatt.
Drive pun dah terbawak-bawak cara sana.
Terselak kain mak jah, kak timah yg nak melintas jalan tu bile aku terspeed 110.. Almaklumlah KL ngan bangi dulu ade highway dengan kereta yg laju-laju je. puii. 
Boleh tak kalau aku nak membandingkan antara Kuantan dengan Bangi ngan KL. Boleh tak? boleh tak? Lantak. Nak bandingkan jugak.

Situasi Satu


Kat Bangi tak de kupon parking.

Parking je la kat mana-mana petak kosong pun.
Takde pulak MPKJ datang saman.

Kat Kuantan mesti letak kupon parking. Yang kena gores tarikh dan mase tuh. Sejam 60 sen. Kalau ofis hour masaklah kau nak gores banyak keping untuk 8 jam. Kalau tak nak penat menggores, ade kupon bulanan. Yang paling murah, RM52.50 sebulan. -_-'

Setakat 5 bulan ni aku dah dapat 2 surat cinta dari MPK-akibat tak letak kupon.  Degil ni!

Situasi Dua


Bawak kereta kat KL, semua driver mesti alert cermin pandang belakang.

atenye mane tau sedor sedor je dah ade skyline cucuk kat belakang.
Takpun, bile ade emergency yg memaksa kita menspeeding, most of the time, dengan berhemahnya mereka yang lain memberi laluan.

Kat Kuantan, cermin pandang belakang tu hanyalah perhiasan.

Kau cucuk la kereta depan, depa bukan buat dek. Pandang pun tidak. Most of the time..

Situasi Tiga


Ada banyak choice kalau nak Shopping kat KL.

Dari yg branded mahal sampai la yg branded murah-downtown. Haha.
Murah ke mahal, choice tu berlambak.

Kat Kuantan, tiap kali nak shopping ke nak cari barang ke aku mesti down. Choice memang ciput, mahal tu dah tentu, cantiknye tidak.

Ha kau, amik.

Situasi Empat


Kat KL dengan bangi takde lori balak dan lori bijih.


Kat Kuantan, mereka adalah raja jalan.


Prejudis sangat terhadap Kuantan.

Nampak je macam tu.
Tapi sebenarnye, Home Sweet Home ...
:)

Mar 20, 2014

Mak cik nak pesan ni..


Perempuan. Bawak kereta.

Dikala terpaksa membuntuti si kura-kura di depan.
Jangan berani cucuk-cucuk.
Jangan berani-berani hon.
Jangan berani-berani high beam.
Walau dah tak tahan nak terberak mahupun terberanak.
Kat atas jalan raya ramai orang gile bawak kereta.
Orang gile yang tercabar egonya pabila perempuan memperlakukan mereka begitu.
(You know who... -,-)