Jan 30, 2013



kerna ku sayang kamu


dan tak mungkin lagi yang terbaik.

pasti. kerana kasarnya bicara.
sungguh, tidak tegar untuk merelakan jika hanya pada plastiknya jiwa.
tidak ku berkiblatkan nawaitu rakus.
tiada niat untuk menjauh.
hanya takut kan terluka lagi.
pada jawapan pahit yg keterlaluan mendekat, 
aku paranoid sendiri.
yang sebenar,
bertemu kamu itu kesempatan yg terindah.
sungguh, kamu yg terbaik.
dan mencintai ketidaksempurnaanmu itu pilihanku. 
begitupun, panjangnya titian dilema ini begitu melukakan.
tidak pula ia menyebelahi kemahuanku. tak mengapa. 
andai derita merinduimu itu sebenarnya bahgia,
aku pilih derita merindukanmu. 

Jan 29, 2013


sometimes,

being hurt too many times
doesnt make you stronger
it destroys who you were and who you wanted to be.
And makes you who you are today.
When heart finally said, 
"Enough is enough.."

Jan 22, 2013

simpati jiwa


12:28 am

selalu dah ke laut dah time2 gini.
mengembangkan layar-layar mimpi. gittew..
sedang mamai melayan mate, minda separuh sedar menghisab
pekara-perkara yg terjadi semalam dan harini.
dalam banyak-banyak mende yg terhisab tu, 
terselit satu perlakuan yg mengundang kesal.
lantas membawa ku bangkit dari pembaringan. perlakuan sendiri.
apakah aku yg selfish ? 
atau sindrom bipolar disorder sedang melewati seperti wajibnya ?
hatiku teringin nak kembali pada waktu tu.
tapi logik dan kewarasan terus tewas pada pembawaan jiwa sensitif.
aku kalah lagi dalam perang ciptaan sendiri.
maafkan, ku tak beri bahagia seperti yg dijanji.
maaf, ku tahu ku mengguris.
maafkan ketidaksempurnaanku tak seperti yg kau harap.
maafkan aku, kalian....dan awak. 

Jan 21, 2013

jadual yang effect-tive


You are not learning.


haa.. Tense apakah yg diwakili oleh ayat di atas ?

Jamilahh ooO Jamilahhh..
kami ni student pjj. 
1 sem kelas 5 kali je.
dah tu, tak semua duduk dalam KL.
ade yg travel jauh dari Tioman, dari Sabah.
baru masuk seminar ke 3, kelas dah terabur2.
cancel, ganti, cancel, ganti, cancel, cancel, cancel, ganti, ganti, ganti.
travel jauh2 semata nak attend 1 class.
ade pulak time, dilanggarnye lunch hour.
ape perut kite perut robot agaknye.
dia tak tau ade yg ususnye pendek. 
belum sempat digest yg mkn brekfes tadi pagi, perut dah berdarah2 nak tunggu lunch. akulah tu. haha. aigoo..
kalau 1 kelas je yg main baton gagah lagi. ini 3 kelas langsung.
emo betul makcik. -,-

- jawapannye present continuous tense. 



ku kata bukan sempurna yg dicari.

lalu kau abaikan.
ku kata ku mahu 1 waktu permata dari ribuan waktu emasmu.
kau tersalah anggapan.
ku kata ku mahu meminjam sebelah bahumu saat dunia begitu memenatkan dan menghiris.
kau yang tak mengerti.
lalu ku cari setitik dari luasnya hamparan perasaan indah dulu untukku kutip walau kini koyak meninggalkan cebisan-cebisan yg kian samar.


Jan 18, 2013

kalerkan personaliti anda


Came clad in green baju kurung, matched with pink tudung and a pair of orange wedges. Some people will stare at her, and thinking about the color combination that she chose.  However, she is confident with her choice and share with us the reason, COLOR BLOCKING!

Will you dare ?
ade 3 jenis orang dalam pemilihan color block.
Yg pertama, ape pun boleh pakai. 
org cakap selekeh, freak, lantak. Janji selesa.
Yg kedua, depan cermin kat rumah, ok, nice, konfiden. 
sampai Alamanda, org pandang2 teruih rase mcm diri ini penjenayah. eh.
Yg ketiga, teringinn sangat nak pesyen2 color block ni. tapi tak berani. takut terfasion disaster katenye.
puan-puan, akak-akak, jangan takut.. mengikut pendapat fasionista, 2013 masih dalam mainan warna.
Maka, sebab itulah aku bawak tajuk COLOR BLOCKING TIPS ke dalam sesi BOOK CHAT haritu sambil mengeksperimenkan diri sendiri selain ketandusan idea presentation. HAHA.
nah, green baju kurung, pink tudung, orange wedges.
ade yg "tanjat boboii..." ade ? HAHA lantak. nah, aku bagi bukti betapa warna yg dipilih pada hari tersebut bukan warna seorang pesalah laku fesyen.

kepada yg tak konfiden, ada 4 cara yg boleh dpilih untuk matchkan kaler yg block-block.






1. Analogous Color Scheme

- menggunakan 2 hingga 3 warna.
- warna yang seakan atau yang berturutan antara satu sama lain.
- pemiilihan warna yang lebih neutral atau yang paling asas seperti warna krim, putih, hitam atau coklat sebagai warna utama.
- pilih warna ke-2 dan ke-3 yang lebih terang atau sedikit kontra mengikut turutan daripada warna asas tadi sebagai kombinasi.
- Contoh : Top krim + Seluar/Skirt merah + Tudung Coklat
- untuk yang tak nak nampak terlalu keterlaluan boleh cuba cara ni. 


2. Triadic Color Scheme

- kombinasi dua warna yang jaraknye agak jauh dan lebih kontra.
- cuma pilih satu warna. dua lagi kombinasi warna akan terhasil secara automatik mengikut anak panah. (follow the flow~)
- Contoh : Long Dress royal blue + Tudung kuning + Kasut Merah. 


3. Split Complimentary Color Scheme

- Bentuk slim Y.
- kombinasi warna seakan Triadic tetapi jarak yang lebih dekat antara 2 warna berikutnya yang terhasil daripada 1 warna utama yang dipilih.
- Contoh : Seluar merah + Top putih + Tudung Purple 


4. Complementary Color Scheme

- dua kombinasi warna yang saling bertentangan
- Contoh : Baju kurung hijau + Tudung pink/oren

Semua pemilihan warna mengikut Color Wheel adalah di dalam zon selamat. Untuk lebih selamat, blend warna-warna tersebut dengan aksesori seperti kasut atau beg dengan warna yang lebih neutral contohnya coklat, koko atau krim.



semua warna ni boleh di mix and match kan dgn menggunakan colour wheel diatas tadi.
untuk tau lebih lanjut, boleh ke blog BEAUTYISMYDUTY 
Selamat mencuba dan, unblock your confident ! :)

Jan 17, 2013

mencari harapan


ditunggu tak tiba, dicari tak jumpa. kesal..
kesalannya menggunung kerna tidak mengerti pada permintaan hati.
bukan pula bermaksud menyintai pada kesempurnaan 
sedang diri ini penuh kekurangan.
sedang hati meniti bahagia kehilangan menjemput tiba.
persis si buta kehilangan tongkat, dibawah sedar ku tergagau mencari arah dalam kesesatan yg kuciptakan sendiri. 
tiada keyakinan menyempurna kebahagiaan. ku tersengguk dikejut.
terkadang..kewarasan tewas jua pada jiwa memberontak.
tepis, tak gagah ditepis. 
beratnya beban tak tertanggung dek kerdilnya perasaan.
tanpa sedar keyakinan diragut pergi bersama kepercayaan.
dan tanpa sedar, ku menyakiti dalam tersakiti..

Jan 16, 2013

Invitations Irritations


Diluah mati kawan, ditelan aku yang mati. -,-




Bila dah kenangan mengusik hati dan fikiran, diam cuma.

tak semena, kenangan-kenangan berlatar belakangkan ruang rumah yg kosong datang menumpang lalu.
rakusnya membawa pergi realiti tanpa sedar.
kenangan yg walaupun bisu layarnya, walaupun kelam warnanya, masih tegar membawa fikiranku ke masa lampau itu. 
cukup sempurna, cukup indah pada pandangan yang tak terlihatkan.
novel tak aku ? HAHA.
korang pernah tak buat mende ni - tengah2 korang beborak dalam 3-5 orang, bergosip, luah meluah, tetibe korang dgn salah sorang dari kawanan berborak tu tersebut mende yg sama serentak. pastu dgn cepat dan tangkasnye, korang cuit bahu dia sambil cakap, 
"Chopp ! aku kawen dulu !" 
sape cepat, sape lambat, nasiblah. tapi yg terlambat cuit tu mesti terdiam lepas tu. HAHA 
haa.. bek mengaku. pernah buat tak? ade kan ? ade kan ?? HAHA..
well, saye dan kawan2 pun pernah buat. -,-

aku berborak kosong dengan 4 lagi kawanku.

merangkap housemet ku. lepak kat hall yg kosong yg cuma ada sebentang karpet, seketul tv dan sepasang langsir di tingkap. 
sedang kami berborak, tak semena aku terperangkap dalam situasi 'serentak' tadi dgn sorang minah ni.
aku pun cepat2 cakap, "chopp! aku kawen dulu!" haa kau. yakin sangat.
dengan penuh sarkastiknye minah ni angkat bahu sambil jawab, "memang.. confirm kau kawen dulu. aku lambat lagi.." pastu ketawe "haha." pastu sambung cakap, "aku lambat lagi kawen. korang2 ni yg akan kawen dulu dari aku." 
masih dalam intonasi dan lenggok badan yg sarkastik. 
Siap bagi turutan nombor ikut giliran tu yg tak menahan.
ok, by this time, semua dah terdiam. aku rase terpukul sebab dia meletakkan aku nombor satu sedang waktu tu aku single mingle. 
dia dah ade boyfie. dem sangat khenn. 
tak semena, lepas hampir 2 taun tak jumpe, 
aku dapat berita dia dah nak kawen. HAHA
secara tak langsung, dia dah merangkul angka giliran 1 yg dia letakkn pada aku 2 taun yg lalu. aah, dia yg pertama akan bergelar PUAN dlm kalangan kami berlima. dem kau kawan, dem. HAHA..
nampak tak cuit + 'Chopp aku kawen dulu' dlm situasi serentak tadi tak boleh pakai ? HAHA.

Alhamdulillah... aku doakan kau bahagia.

aku sedih, aku terharu, aku hepi. 
aku pun tak tau kenapa perasaan aku pulak yg bercampur gaul. 
tapi, for sure aku happy untuk kau.. :')
ape lagi yg boleh aku harap utk kawan terbaikku
selain harap akan jadi a part of big day tu. memang majlis dia lah yg paling aku tunggu. :)
tapi, the thing is, im afraid that i cannot make it for you, friend..
majlis dia 10/2/2013 kat TERENGGANU.
bertembung pulak dgn tarikh bertandang kakakku, 9/2/2013 kat KEDAH.
nak ke terengganu, yg kedah tu kakakku. 
nak ke kedah, yg terengganu tu bestfriend ku.
jadi, bagaimana ? -,-
(im still hope for the best.)

Jan 15, 2013



Jan 7, 2013




Book Chat


"Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhanmu yang

menciptakan (sekalian makhluk)." (QS Al-Alaq, 96:1)

Bangsa membaca, bangsa berjaya. 

sedang membaca itu sendiri jambatan ilmu.
sekarang bahan-bahan bacaan dah tak susah nak cari.
archive, museum, library. 
termasuk bab2 information skill pulak. ehhh.
ok, ok. aku bukan nak berpropa disini.
aku permudahkan cerita, ofisku ada library, 
known as Knowledge Management Center (KMC)
aktiviti rutin yg diorang buat, setiap minggu diorang akan menjemput
staff ataupun orang luar contoh yg pernah datang, 
Puan Maizurah Hamzah. *cube gugel beliau*.
akitiviti rutin ini dinamakan 'Book Chat'.
jadi, mereka yg dijemput ni akan duduk atas sofa, tunjukkan buku ape yg diorang baca, ceritekan tak panjang lebar, serba sikit apa yg dirasakan menarik sambil jadi center of attention sekejap, pastu lepas habis story telling, anda akan dapat sedikit hadiah yg berupa cenderamata selain dapat makan free. Haa gittew..
mudah bukan ? HAHA. 
tapi tak semudah yg disangka pabila anda tak baca buku lately ni, pastu anda dijemput menjadi sharer. -,-
idea ..?

pesan ayah,


"Berhati-hatilah dengan perkataan dan perbuatan,
jika sudah melukai hati seseorang
bagaikan sebuah paku yang menancap pada kayu,
walaupun sudah dicabut tetap meninggalkan bekas."

Jan 6, 2013




selalu pupus


jadi, begitulah satu penantian.
begitupun, masih perlu patuh pada waktu yg dikiblatkan.
jangan pernah lupakan 'give and take', 'fair and square'.
sampai masanye, sikap memahami itu akan membelakangkan kamu.
jangan pula nanti dipersoalkan mengapa.



pada perasaan marah yg tak terluah,
terlalu terasakan tetapi terlalu pula menyimpan.
dan kerna tidak terluahkan,
mata mampu menangis.
maka dari itu, manusia akan mulai membenci ...

Jan 4, 2013



get back on your paws soon. 
get well dear !


Jan 3, 2013



Rahsia Disebalik Tulisan Tangan



Menurut kajian Datuk Dr. Fadhilah Kamsah, peribadi seseorang dapat dilihat menerusi tulisan tangan mereka. Sekadar nak kongsikan. Cekidaut. 


Pertama : Tekanan



i. Tekanan yang kuat
Seseorang yang menulis dengan kuat tekanannya sehingga berbekas di bahagian belakang kertas.
· Sihat, cergas, pantas dan sedikit agresif

ii. Tekanan yang ringan
Seseorang yang menulis dengan lembut dan ringan dan tidak berbekas.
· Kurang bertenaga, kurang sihat dan mudah sakit

Kedua : Bentuk Tulisan

i. Tulisan yang bulat-bulat
Semua huruf ditulis dengan bulat
· Emosional, prihatin, pengasih penyayang, kepekaan tinggi dan banyak memakai otak di sebelah kanan (otak kreatif)

ii. Tulisan yang tajam-tajam atau leper-leper
Tulisan yang angular dan sharp
· Rasional, berkerja dgn sistematik, pandai mengurus dan banyak memakai otak di sebelah kiri (otak logical)

Ketiga : Kecondongan

i. Condong ke kanan
· Extrovert, suka bercerita, berkongsi maklumat dgn orang lain, peramah, suka campur orang, mudah memimpin, mudah menunjukkan kasih
sayang, berani, pemurah

ii. Condong ke kiri
· Introvert, suka menyimpan rahsia, agak pemalu, tak suka berubah, amat setia kepada kekasih, keluarga, organisasi dan negara tetapi tak suka
campur orang.  

iii. Tegak
· Systematic, mudah kawal diri, suka berkawan tetapi tak cari kawan sebaliknya kawan cari dia, tak suka gaduh-gaduh, suka ambil jalan
tengah

iv. Campur-campur
· Emosi tak tetap macam remaja yang belum cukup umur atau macam orang perempuan datang bulan (maaf)

Keempat : Kerapatan

i. Jarang-jarang
· Tak suka campur orang, kurang mesra dan sedikit boros.

ii. Rapat-rapat
· Suka campur orang, amat bergantung kepada orang lain, jimat atau kedekut

Kelima : Pada huruf J, G, Y, Z

i. Ada ekor
a) Besar, panjang dan sempurna
· Tahap emosi yang dipamer itu jelas, pengasih & penyayang, pemurah, mudah kesian pada orang, mempamerkan tahap kerajinan

b) Kecil, pendek dan tak sempurna
· Tak pandai mempamerkan emosi, kurang rajin, tak pandai mempamerkan kasih sayang walaupun sayang itu banyak dalam diri

Keenam : Pada palang huruf kecil T (t)

i. Tinggi
· Tahap aspirasi tinggi
ii. Rendah
· Mudah berpuas hati, cita-cita rendah
iii. Tengah-tengah
· Usaha dan tahap pencapaian itu di tahap sederhana


Jan 1, 2013

Ahlan wasahlan 2013

Assalamualaikum,

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang


Semoga tahun ni terus dilimpah kasih sayang dan rahmat-Nya.
Matang dan bertambah iman seiring waktu.
azam tahun baru tak boleh bagi tahu. sangat mengundang. 
HAHA. lebih baik ade daripada kosong. :)
Dear all, may Allah bless.