Posts

Showing posts from January, 2013
Image

kerna ku sayang kamu

dan tak mungkin lagi yang terbaik.
pasti. kerana kasarnya bicara.
sungguh, tidak tegar untuk merelakan jika hanya pada plastiknya jiwa.
tidak ku berkiblatkan nawaitu rakus.
tiada niat untuk menjauh.
hanya takut kan terluka lagi.
pada jawapan pahit yg keterlaluan mendekat, 
aku paranoid sendiri.
yang sebenar,
bertemu kamu itu kesempatan yg terindah.
sungguh, kamu yg terbaik.
dan mencintai ketidaksempurnaanmu itu pilihanku. 
begitupun, panjangnya titian dilema ini begitu melukakan.
tidak pula ia menyebelahi kemahuanku. tak mengapa.
andai derita merinduimu itu sebenarnya bahgia,
aku pilih derita merindukanmu.
sometimes,
being hurt too many times
doesnt make you stronger
it destroys who you were and who you wanted to be.
And makes you who you are today.
When heart finally said, 
"Enough is enough.."

simpati jiwa

12:28 am
selalu dah ke laut dah time2 gini.
mengembangkan layar-layar mimpi. gittew..
sedang mamai melayan mate, minda separuh sedar menghisab
pekara-perkara yg terjadi semalam dan harini.
dalam banyak-banyak mende yg terhisab tu, 
terselit satu perlakuan yg mengundang kesal.
lantas membawa ku bangkit dari pembaringan. perlakuan sendiri.
apakah aku yg selfish ? 
atau sindrom bipolar disorder sedang melewati seperti wajibnya ?
hatiku teringin nak kembali pada waktu tu.
tapi logik dan kewarasan terus tewas pada pembawaan jiwa sensitif.
aku kalah lagi dalam perang ciptaan sendiri.
maafkan, ku tak beri bahagia seperti yg dijanji.
maaf, ku tahu ku mengguris.
maafkan ketidaksempurnaanku tak seperti yg kau harap.
maafkan aku, kalian....dan awak.

jadual yang effect-tive

You are not learning.

haa.. Tense apakah yg diwakili oleh ayat di atas ?
Jamilahh ooO Jamilahhh..
kami ni student pjj. 
1 sem kelas 5 kali je.
dah tu, tak semua duduk dalam KL.
ade yg travel jauh dari Tioman, dari Sabah.
baru masuk seminar ke 3, kelas dah terabur2.
cancel, ganti, cancel, ganti, cancel, cancel, cancel, ganti, ganti, ganti.
travel jauh2 semata nak attend 1 class.
ade pulak time, dilanggarnye lunch hour.
ape perut kite perut robot agaknye.
dia tak tau ade yg ususnye pendek. 
belum sempat digest yg mkn brekfes tadi pagi, perut dah berdarah2 nak tunggu lunch. akulah tu. haha. aigoo..
kalau 1 kelas je yg main baton gagah lagi. ini 3 kelas langsung.
emo betul makcik. -,-

- jawapannye present continuous tense.

ku kata bukan sempurna yg dicari.
lalu kau abaikan.
ku kata ku mahu 1 waktu permata dari ribuan waktu emasmu.
kau tersalah anggapan.
ku kata ku mahu meminjam sebelah bahumu saat dunia begitu memenatkan dan menghiris.
kau yang tak mengerti.
lalu ku cari setitik dari luasnya hamparan perasaan indah dulu untukku kutip walau kini koyak meninggalkan cebisan-cebisan yg kian samar.


kalerkan personaliti anda

Image
Came clad in green baju kurung, matched with pink tudung and a pair of orange wedges. Some people will stare at her, and thinking about the color combination that she chose.  However, she is confident with her choice and share with us the reason, COLORBLOCKING!

Will you dare ?
ade 3 jenis orang dalam pemilihan color block.
Yg pertama,ape pun boleh pakai. 
org cakap selekeh, freak, lantak. Janji selesa.
Yg kedua, depan cermin kat rumah, ok, nice, konfiden. 
sampai Alamanda, org pandang2 teruih rase mcm diri ini penjenayah. eh.
Yg ketiga, teringinn sangat nak pesyen2 color block ni. tapi tak berani. takut terfasion disaster katenye.
puan-puan, akak-akak, jangan takut.. mengikut pendapat fasionista, 2013 masih dalam mainan warna.
Maka, sebab itulah aku bawak tajuk COLOR BLOCKING TIPS ke dalam sesi BOOK CHAT haritu sambil mengeksperimenkan diri sendiri selain ketandusan idea presentation. HAHA.
nah,green baju kurung, pink tudung, orange wedges.
ade yg "tanjat boboii..." ade ? HAHA lantak. …

mencari harapan

ditunggu tak tiba, dicari tak jumpa. kesal..
kesalannya menggunung kerna tidak mengerti pada permintaan hati.
bukan pula bermaksud menyintai pada kesempurnaan 
sedang diri ini penuh kekurangan.
sedang hati meniti bahagia kehilangan menjemput tiba.
persis si buta kehilangan tongkat, dibawah sedar ku tergagau mencari arah dalam kesesatan yg kuciptakan sendiri. 
tiada keyakinan menyempurna kebahagiaan. ku tersengguk dikejut.
terkadang..kewarasan tewas jua pada jiwa memberontak.
tepis, tak gagah ditepis. 
beratnya beban tak tertanggung dek kerdilnya perasaan.
tanpa sedar keyakinan diragut pergi bersama kepercayaan.
dan tanpa sedar, ku menyakiti dalam tersakiti..

Invitations Irritations

Diluah mati kawan, ditelan aku yang mati. -,-



Bila dah kenangan mengusik hati dan fikiran, diam cuma.
tak semena, kenangan-kenangan berlatar belakangkan ruang rumah yg kosong datang menumpang lalu.
rakusnya membawa pergi realiti tanpa sedar.
kenangan yg walaupun bisu layarnya, walaupun kelam warnanya, masih tegar membawa fikiranku ke masa lampau itu. 
cukup sempurna, cukup indah pada pandangan yang tak terlihatkan.
novel tak aku ? HAHA.
korang pernah tak buat mende ni - tengah2 korang beborak dalam 3-5 orang, bergosip, luah meluah, tetibe korang dgn salah sorang dari kawanan berborak tu tersebut mende yg sama serentak. pastu dgn cepat dan tangkasnye, korang cuit bahu dia sambil cakap, 
"Chopp ! aku kawen dulu !" 
sape cepat, sape lambat, nasiblah. tapi yg terlambat cuit tu mesti terdiam lepas tu. HAHA 
haa.. bek mengaku. pernah buat tak? ade kan ? ade kan ?? HAHA..
well, saye dan kawan2 pun pernah buat. -,-

aku berborak kosong dengan 4 lagi kawanku.
merangkap housemet ku. lepak kat hall …
Image
Image

Book Chat

"Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhanmu yang
menciptakan (sekalian makhluk)." (QS Al-Alaq, 96:1)

Bangsa membaca, bangsa berjaya. 
sedang membaca itu sendiri jambatan ilmu.
sekarang bahan-bahan bacaan dah tak susah nak cari.
archive, museum, library. 
termasuk bab2 information skill pulak. ehhh.
ok, ok. aku bukan nak berpropa disini.
aku permudahkan cerita, ofisku ada library, 
known as Knowledge Management Center (KMC)
aktiviti rutin yg diorang buat, setiap minggu diorang akan menjemput
staff ataupun orang luar contoh yg pernah datang, 
Puan Maizurah Hamzah. *cube gugel beliau*.
akitiviti rutin ini dinamakan 'Book Chat'.
jadi, mereka yg dijemput ni akan duduk atas sofa, tunjukkan buku ape yg diorang baca, ceritekan tak panjang lebar, serba sikit apa yg dirasakan menarik sambil jadi center of attention sekejap, pastu lepas habis story telling, anda akan dapat sedikit hadiah yg berupa cenderamata selain dapat makan free. Haa gittew..
mudah bukan ? HAHA. 
tapi tak semudah yg disa…

pesan ayah,

"Berhati-hatilah dengan perkataan dan perbuatan, jika sudah melukai hati seseorang bagaikan sebuah paku yang menancap pada kayu, walaupun sudah dicabut tetap meninggalkan bekas."
Image

selalu pupus

jadi, begitulah satu penantian. begitupun, masih perlu patuh pada waktu yg dikiblatkan. jangan pernah lupakan 'give and take', 'fair and square'. sampai masanye, sikap memahami itu akan membelakangkan kamu. jangan pula nanti dipersoalkan mengapa.



pada perasaan marah yg tak terluah, terlalu terasakan tetapi terlalu pula menyimpan. dan kerna tidak terluahkan, mata mampu menangis. maka dari itu, manusia akan mulai membenci ...
Image
get back on your paws soon.  get well dear !

Image

Rahsia Disebalik Tulisan Tangan

Menurut kajian Datuk Dr. Fadhilah Kamsah, peribadi seseorang dapat dilihat menerusi tulisan tangan mereka. Sekadar nak kongsikan. Cekidaut. 

Pertama : Tekanan


i. Tekanan yang kuat Seseorang yang menulis dengan kuat tekanannya sehingga berbekas di bahagian belakang kertas. · Sihat, cergas, pantas dan sedikit agresif
ii. Tekanan yang ringan Seseorang yang menulis dengan lembut dan ringan dan tidak berbekas. · Kurang bertenaga, kurang sihat dan mudah sakit
Kedua : Bentuk Tulisan
i. Tulisan yang bulat-bulat Semua huruf ditulis dengan bulat · Emosional, prihatin, pengasih penyayang, kepekaan tinggi dan banyak memakai otak di sebelah kanan (otak kreatif)
ii. Tulisan yang tajam-tajam atau leper-leper Tulisan yang angular dan sharp · Rasional, berkerja dgn sistematik, pandai mengurus dan banyak memakai otak di sebelah kiri (otak logical)
Ketiga : Kecondongan
i. Condong ke kanan · Extrovert, suka bercerita, berkongsi maklumat dgn orang lain, peramah, suka campur orang, mudah memimpin, mudah menunjukkan kasih sa…

Ahlan wasahlan 2013

Assalamualaikum,

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

Semoga tahun ni terus dilimpah kasih sayang dan rahmat-Nya. Matang dan bertambah iman seiring waktu. azam tahun baru tak boleh bagi tahu. sangat mengundang.  HAHA. lebih baik ade daripada kosong. :) Dear all, may Allah bless.