Feb 19, 2013

12 signs you're falling in love


12. You'll read his/her texts over and over again... 


11. You'll walk really really slow while you're with him/her...


10. You'll pretend to be shy whenever you're with him/her...


9. While thinking bout him/her, your heart will beat faster and faster...


8. By listening to his/her voice, you'll smile for no reason.


7. While looking at him/her..you cant see the other people around you. You can only see that person...


6. You'll start listening to SLOW songs.


5. He/She becomes all you think about


4. You'll get high just by their smell...


3. You'll realize that you're always smiling to yourself when you think about them..


2. You'll do anything for him/her...


1. While reading this, there was one person on your mind the whole time.....


#copy paste


Feb 15, 2013

AkuPemanduBerhemah


ku pandu keretaku perlahan.

kelajuan yg sesuai untuk laluan kiri.
mata melilau memandang deretan kedai tepian jalan.
niatku nak cari bengkel. nak tukar minyak enjin.
keretaku terus meluncur straight dan melalui satu simpang tiga yg besar.
tetiba, sebaik aku berpaling, 
hopocot! ada sebuah waja dari simpang kananku meluncur keluar.
terus memasuki laluanku.
ku tekan hon panjang.
hooOnnnnnnnn !! garang sekali. 
nyaris aku nak terlanggar sisinya.
kuang hajor, marahku.
sedangku membentak-bentak sendirian, 
mata tajam terpandang cermin pandang belakang.
kereta kat belakang aku kesemuanya tengah berhenti. 
jauh jaraknya dariku. tenang.
ok, rupenye aku yg langgar traffic light merah.
shame on me. -.-'



mungkin mereka tidak punya hati kemanusiaan kerana 

mereka bukan seorang manusia secara praktikalnya?
pabila sikap tidak sabar yang dirajakan,
runtuhlah kecantikan hati sendiri.
siapa yang tidak punya teman ? 
siapa yang hidup dalam keseorangan ?
siapa yang ditinggalkan ? 
bisikkan penjelasan pada diri sendiri, bukan menunding jari.

Feb 13, 2013

dari Kuantan ke Negeri Jelapang Padi



apabila jurufoto mengambil gambar tanpa mengira 1 2 3 terlebih dahulu...


auwww muke duckface ku seksi sekali. kau hado? -.-



memejam mata bermeditasi sambil membayangkan wedding sendiri in future
HAHAHAHA. 
gelakkan diri sendiri. kbai. -,- 

Feb 8, 2013

indahnya Jumaat


Assalamualaikum.

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.

Rasulullah SAW bersabda, "Apabila tiba hari Jumaat, maka di setiap pintu masjid ada Malaikat yang mencatat orang-orang yang masuk mengikut turutannya. Apabila imam telah duduk (di atas mimbar), para Malaikat menutup buku catatan mereka dan mendengarkan khutbah. Perumpamaan orang yang hadir ke masjid paling awal adalah bagaikan orang yang menyembelih hadyi (korban) seekor unta, kemudian dari itu seperti menyembelih seekor sapi, kemudian dari itu seperti menyembelih seekor kambing, kemudian dari itu seperti menyembelih seekor ayam, kemudian dari itu seperti memberikan sedekah sebiji telur". (HR Muslim)


Satu permandangan yg indah, khutbah berkumandang di sana sini yang sedikit sebanyak mengongsikan pahala dan rahmatNya keatas umat manusia seisinya dan menyatukan muslim-muslim tak kira bangsa dari serata tempat atas satu nama, ibadah. 

Selamat menunaikan Solat Jumaat. :)

Feb 6, 2013



Feb 4, 2013

Isi hati seorang Adam





lelaki simple. perempuan yg complicated.

isi hati lelaki lagi lah simple.
perempuan yg tak faham lalu mengatakan mereka yg complicated.
dushh ! blah kau nurin. pegi tukau jantina sekarang !
haha. jangan marah aku weh.
aku pun tak suke dengar statement2 yg bagaikan menunding jari ini. 
tahu ? tapi betul ke ? apa yg simple nye mereka ni ?
confused, confused, confused! 
lalu apakata kite mengkaji dan menyelami mereka sekejap.
daripada pandangan sebenar kaum lelaki sendiri melalui penulisan Razzi Rahman.


Contoh 1 : Jika lelaki kata, TAK MAHU. Jangan lah pula tanya “Mengapa tak mahu, pelik lah you ni.” – Aik? Tengok, dah buat complicated. Lelaki cakap TAK MAHU. That’s it, and that’s all…
  • Isi hati lelaki : Apa lagi yang nak confused? Dia tak mahu, tak suka, tak berminat… habis cerita lah. Tak ada reason lain, tak perlu pelik-pelik, just terima je, dia TAK MAHU.
Contoh 2 : Lelaki kata, “Kalau kita ada jodoh ada lah, tapi buat masa sekarang I nak fokus pada kerja I. Sekiranya you bertemu dengan lelaki yang lebih baik, I redha” – Okay, simple habis… ini adalah contoh lelaki yang cakap berlapik dan sopan serta mahu menjaga hati wanita.
  • Isi hati lelaki : Yang sebenar dia nak cakap, “I tak nak kat you, jadi you pergi dengan orang lain je lah!”
Contoh 3 : You syok kat mamat ni, dia okay la layan you. Pastu dia sangat rapat dengan you dan you suka sangat dengan cara dia, kemesraan dia pada you. Tetapi, dia tak pernah cakap yang dia nak kat you. Atau dia tak pernah pun bercerita tentang how he felt for you. So you beranikan diri kata you suka dia, and dia pun kata dia suka you. TAPI, you still confused, samada you dan dia ni bercinta ke?, atau akan ada percintaan ke?, atau maybe dia malu nak cakap dia berminat dengan you ke…you confused.
  • Isi hati lelaki – TAK PERLU CONFUSED! – Dia nak kat you dia akan cakap atau dia akan berkorban apa saja kat you. Dan dia akan jadi giler-giler nak berkepit dengan you setiap masa. Dia akan kelam kabut nak berhubung dengan you setiap hari That’s it! – Kalau dia tak cakap, that means dia tak nak kat you lah… Simple! Segala kemesraan dia hanyalah sekadar kawan biasa, of all you know, dengan all girls kenalan dia pun, dia macam tu.
Contoh 4 : Lelaki ni selalu call you, dia juga selalu ajak you keluar, makan-makan, minum-minum dan sometimes shopping. Kalau ada apa-apa masalah je sure dia akan contact you dah menceritakan segala masalah dia kat you. You become confused sangat… “Kalau betul dia ada girlfriend atau dia suka kat girl lain, pasal apa dia asyik cari aku ek?”
  •  Isi hati lelaki – Lelaki berkawan, BUKAN hanya dengan lelaki saja. Dengan wanita pun dia boleh anggap true friend seperti kawan-kawan lelakinya jugak. Tak boleh ke? Hehe… dia suka keluar dengan you dia suka shopping dengan you, sebab dia suka tengok reaksi dari pandangan wanita, that’s it! It’s got nothing to do with feelings!
Contoh 5 : Dulu lelaki ni beriya-iya sangat menghubungi you, hari-hari call dan berpuluh sms setiap masa. Sampai rimas lak… so after a while, dia dah kurang sms, call pun dah tak ada. You pulak yang asyik call dia, you pulak yang berpuluh sms kat dia. Tu pun dia reply sekali je. Sometimes tak reply langsung. Sometimes berhari-hari atau berminggu dia senyap. You confused… “Apa salah I? Apa yang I dah buat?”
  • Isi hati lelaki – “It isn’t you! It’s me…hehe” – Yaa, the truth is lelaki itu sudah tidak berminat. Dulu yes berminat dan suka sangat kat you, just that maybe ada girl lain yang lebih baik, atau maybe perangai dan cara you membosankan jadi, semangat untuk bercinta dah hilang, nak call, nak sms… jauh sekali la kan. It’s that simple, …dah tak berminat, asyik bertekak, bergaduh bosan!
Contoh 6 : You rasa pelik, lelaki ni…macam biskut, sekejap ada, sekejap tak ada. Sekejap muncul sekejap ghaib, hilang tah kemana. Tak ke dia rindu macam you rindu kat dia? Confused! Confused!
  • Isi hati lelaki – RINDU, bukan tak rindu tetapi lelaki itu sudah beristeri. Atau lelaki itu sudah ada tunang atau kekasih yang cukup ketat ikatannya. Masa muncul tu, masa dia free dari ikatan tu lah. Masa hilang tu, duk dengan bini lah beb… hehe simple! 
Contoh 7 : Kat office ada laa seorang lelaki ni, pemalu, cute tapi juga peramah orangnya. Baik hati, sometimes siap belikan you makan dan minuman. Selalu belanja you dan kat meja dia, selalu tersenyum simpul kat you dan kalau dia ada masalah kerja dia pun selalu cari you. Padahal ramai lagi girl lain. Hati pun berkocak, jiwa pun bergelora, teruja dengan sikapnya. Adakah dia syok kat aku? Adakah dia berminat dengan aku, tapi MALU nak cakap?
  •  Isi hati lelaki – YES, lelaki itu berminat dengan you tetapi dia juga berminat dengan girl lain juga. Kalau tidak dia sudah lama cakap, I love you WALAUPUN dia pemalu. Mungkin dia cakap melalui perbuatan. Atau pengorbanan. Since dia tak buat dan tak sanggup pun bersusah payah untuk you. Maybe he JUST BEING NICE saja 
Contoh terakhir : You sudah bercinta lama dah…lama sangat! Okay lah you tahu lah you dan dia dah kurang mesra sebab you all pun selalu sangat bergaduh! TETAPI you confused dan geram sebab tiba-tiba je dia menghilang diri lama, dan bila dah lama tu baru cakap nak berpisah. Dia tak explain pun sebab apa nak berpisah, in fact dia tinggal you gitu je, tak ada kata-kata akhir dan penjelasan, how you wish to know apa silap you dan mahu perbetulkan.
  • Isi hati lelaki – TAKUT! …ingat senang ke nak cakap kat girl, “Eh I nak berpisah dengan you!” Takut tau hehehe…itu yang belah gitu je tu. Pastu nak explain apa lagi…dah memang tak suka dah, takkan nak cakap kat you dia tak suka, atau dia dah bosan dengan you? nanti you melenting, menjerit dan cekik dia hahahaha…




Basically…
It’s like my article yang lepas bertajuk, “It’s either YES or NO!” that simple lelaki ni. Kalau dia nak dia akan cakap dia nak, dia syok kat you. Kalau dia tak nak, dia tak berminat dia takkan cakap. End of story.
  • Kalau dia ajak dating just the two of you, ajak keluar dinner hanya berdua, ajak join group holiday, dia berminat untuk memulakan perhubungan cinta atau mengorat lah tu.
  • IF dia tak ajak… walau dia malu atau tidak, that means dia tak berminat. Tak perlu nak confused atau pening-pening kepala… this is all and that is it! Okay? From now on tak perlu lah nak perasan atau syok sendiri ya… all the best and good luck hunting! Hehe


aku amik info ni direct dari blog penulis razzirahman tanpe mengubah apepun.

jadi, bagaimana pendapat korang?
ape pulak yg ade dlm hati dan fikiran perempuan ?
btw, kami kaum hawa, we're detail-oriented.
paying attention to every litlle things. 
selalu fikir setiap perkara yg berlaku mesti ada sebab dan akibatnye.
mungkin sebab itu kami disinonimkan dengan perkataan 'complicated' ?
mohon pencerahan mengenai perkara ini.  HAHA
in addition, kerana itulah wujudnya give and take dlm satu-satu relationship kan ?
tidaklah aku seorang pakar hati dan cinta. begitupun, good to know,
hikmahnya sorang simple sorang complicated, kita saling melengkapi dan menyempurnakan. 
to the happy longlasting relationship, InsyaAllah. :)

Feb 3, 2013

Pakcik yang baik hati


spare tyre, checked.

car jack, checked.
metal tools, checked.
all checked.

minggu lepas, aku bawak kakakku ke kota kemuning.

 melalui kesas highway.
dlm perjalanan yg berpandukan GPS henfon, 
tak semena tayar depan keretaku pancit.
omaigod ! langsung tak perasan.
first time kununnye..
sesampai je dpn poliklinik tu, hopocott!
teperanjat mak tengok tayar kempis mcm bola sepak buruk.
paku mana disapunye ntah.
mulenye takpe, reti kot nak tukar.. *eksyen*
sekali, dah jack kereta, wheel nut remover tak ngam.
kahkahkah.. sudahhh. 
ade ke patut nut rim tu lagi besar dari remuver.
lalu, tak ter rimuv lah tayar yg maha berat tu. -,-
dah la cuace tgh hari panas. 
perut lagi menahan lapar dari pagi tak jumpe nasik.
sambil tengok sekeliling, dlm hati berkira2 jugak, 
aih. time2 camni takde pulak yg dtg tulung kan ?
kalau bab mintak nombor phone laju je. puiii.
tu lah meleis. sorry la bukan racism..
sebab, dalam kebuntuan tu, tibe-tibe ntah dari mana muncul sorang lelaki berpakaian smart casual, bercermin mata, dalam pertengahan 40. Chinese. dgn penuh politenye dia tanya,
"mau tukar tayar ka? takpe, saya tolong sekijap." 
alhamdulillah.. uncle CHINESE tadi pun sama2 lah berpanas, 
try 1 by 1 nut remuver dia. tapi pueh try, tak dapek jugak. 
nut remuver dia yg melambak tu satu pun tak ngam.
marah ngan tools sendiri dlm mase yg sama kesian kat uncle tu.
last2 terpaksa jugak panggil pomen.
uncle tu tolong call sebab tu 1st time aku sampai kemuning.
dah la uncle tu tolong usaha nak tukarkan tayar, berpanas lagi, pastu dia tunggu pulak sampai pomen tiba di lokasi kejadian. dibawah keterikan mentari pukul 2 tengah hari ok. kau sanggup ?
lepas pomen tiba, uncle tadi tunggu lagi sampai pomen tu cek dan bagi tau condition tayar tu.
lepas dia berpuas hati dengan condition kami memandangkan masalah nut remuver tadi dah selesai, dia blah meninggalkan kami dgn pomen yg tengah tukar tayar tu. tapi sebelum dia bergerak pergi, sempat dia membisikkan pesanan, "You jaga you punya handbag aaa..."
*terpandang bag yg penuh atas seat tak sempat nak alihkan tadi.*
God.. prihatin sangat. just like a father telling his daughter the dangerous around. see ? 

In before, uncle tu tauke kedai desert seberang jalan aku park keretaku itu. jadi, ape saje judgmental yg singgah di benak tu, silela buang dan gantikan dengan yg positif ye anak-anak.

bagaikan babak cliche, sebenarnye sejak dari sebelum uncle tu datang, depan keretaku terpaking elok sebuah gen2 biru dgn sorang lelaki melayu muda kat dalam kereta yg ter on aircondnye ittew.
tak tahulah mamat meleis tu tak reti tukar tayar ke hape.
yang jelas, bukan soal racist bertindak disini.
tapi, budi bicara dan ikhlasnya niat nak menolong sesama manusia.
Dear uncle, thankyouverymuch. jasamu dikenang.
:')

Feb 1, 2013

fakta menarik tentang janggut





✔ Janggut lelaki mengandungi hormon testosterone yang amat diperlukan untuk kesuburan wanita.

Janggut boleh melindungi kelenjar sebum di bahagian muka daripada terkena acne vulgaris bacteria. Oleh sebab itu, ia dapat melindungi seseorang daripada jerawat.

Menghangatkan kawasan muka dan melindungi dagu daripada bahaya.

Lebih panjang dan tebal janggut seseorang itu, sepatutnya dia akan menjadi seorang yang lebih bijak.

Menghindarkan daripada mendapat penyakit tekak dan gusi.

Mengelak daripada mendapat kebanyakan penyakit yang berkaitan dengan sisterm pernafasan seperti asma.

Memelihara muka daripada terkena bahan-bahan kimia yang merbahaya dan pencemaran udara.

Melindungi kulit dan seterusnya mengurangkan kedutan akibat penuaan.

KEKURANGAN MENCUKUR JANGGUT.
Mencukur janggut boleh menyebabkan sel-sel semula jadi pada bahagian muka terhakis. Perbuatan ini boleh menyebabkan seseorang berisiko tinggi untuk mendapat kanser pada bahagian muka.


*see..? that is the because ..* ;)


sumber: di-sini-bermula.blogspot.com