Nov 20, 2014

School of Art


Ingat tak dulu zaman sekolah-sekolah, waktu hari anugerah atau penyampaian hadiah? Disiang hari, nama dipanggil sensorang dengan sedikit persembahan selingan oleh student.

Ingat tak waktu sekolah dulu macam mana kita nyanyi lagu Negaraku diiringi muzik minus one?
Ingat tak lagi betapa kaku dan hambarnya kita menyanyi lagu sekolah waktu perhimpunan segala?

Semalam aku telah dibawa mengimbau zaman-zaman tu tapi dengan cara dan perasaan yang sebaliknya menerusi Majlis Anugerah Persada Mutiara Sekolah Seni Malaysia Kuala Lumpur (SSeMKL).




Nyanyian negaraku diiringi orkestra.
Muzik Negaraku live ok. Bukan minus one.



Persembahan tarian pembukaan tirai oleh Tingkah Tari




Persembahan selingan - tarian tradisional
Aku tak tau apa namanya tapi ada macam zapin sket. Zapin la kot.



Persembahan teater muzikal
dengan dendangan pelbagai lagu
salah satunya lagu Hanya Aku (Hyperact) by vokalis sekolah .
Suara buat orang jatuh cinta hewhew.
Waktu ni drummer perempuan. Power gile.
Klimaks teater orkestra main lagu The Final Countdown. 
Sumpah akak terkesima.






Penutup nyanyi lagu sekolah diiringi orkestra siap ade gerak tari lagi.
Kelihatan anak Jamal Abdillah memetik gitar disitu.
Ohsemmm! 
Kekaguman melanda sambil hati berdetik-detik, apsal la aku sekolah dulu nyanyi lagu skolah tak seseronok camni. *perlu lah.

Nah, itu dia cerita malam semalam yang hebat, lain dan kreatif.
Maaplah tak dapat nak share video orkestra segala disini.
And for your record, orkestra vokalis actors penari, 
they are all Form 1 students of SSeMKL.
Syabbasss budak-budak! Korang bermula dengan baik.

Dan kami mengakhiri malam semalam minum di kedai mamak kerana kepanasan akibat sinaran lampu-lampu limpah dalam dewan.




Thanks to Hana kerana menjemput. :)

Nov 19, 2014

Birman: Four Legs Little Friend Part II



Dah besar dah beliau ni..
Mungji. Female. Birman. 7 months. Snow shoes.
Adopt dari umur beliau 2 months.
(Throwback: Four Legs Little Friends)


"grrrrrrr...."
Rindu beliau!

Nov 14, 2014

Tantrum: Pengalaman dan Pelajaran



Semalam.
Sorang student yang cute.
Umur 4 tahun. Bijak budaknya.
Secara tiba-tiba telah mengamuk.
Sekasar-kasarnya dia padam buku dia.
Tak puas hati, dikoyaknye pulak buku tu.
Mengamuk, menangis dan menjerit.
Mak dia masuk (nasib baik maknye ada ditempat kejadian).
He suppose to seat a test with regards to upgrade levels.
Learning centre ni ada 32 levels.
1 level mengandungi 4 bab.
Berjaya 1 level - seat test - upgrade level dan begitulah seterusnya.


Tantrum or Temper Tantrum

Sejenis luahan emosi kanak-kanak antara 0-6 tahun.
Selalunya dikaitkan dengan kedegilan, menangis, menjerit, susah untuk ditenteramkan dan dalam sesetengah kes cenderung untuk mencederakan.
Tantrum berlaku apabila kehendaknya tidak dipenuhi.
Ini adalah salah satu bentuk mereka berkomunikasi kerana dalam usia ini, pengetahuan penggunaan bahasa dan perkataan masih terhad. Dan ini adalah normal sebagai salah satu tanda mereka sedang belajar berdikari.

Bagaimana mengendalikan mereka yang sedang tantrum?
  • Pastikan mereka selamat
  • Pastikan penjaga/ibu bapa tenang
  • Jangan menghukum mereka
  • Jangan berikan ganjaran
  • Asingkan mereka jika boleh
  • Jangan beri perhatian kepada tingkah laku tersebut
  • Jangan biarkan reaksi orang lain mempengaruhi cara anda mengendalikan tantrum itu.

Tantrum boleh dikawal dengan cara:

1. Alih perhatian anak
  • Alihkan perhatian mereka apabila nampak simptom seperti mula hendak menangis.
  • Pernah seorang ibu menangis apabila anaknya mengamuk. Melihat ibunya menangis, anak itu bertanya kenapa ibunya menangis.  Jawab ibu, dia menangis kerana anaknya yang baik meragam. Mendengarkan jawapan ibunya, anak itu berhenti meragam.
2. Tenang
  • Elak daripada memarahi atau menjerit mahupun memukul. Ini tidak akan membantu malah akan memburukkan lagi keadaan tantrum.
  • Jika anak mengamuk kerana tidak berjaya melakukan sesuatu tugasan atau permainan, cuba beri tugasan atau permainan yang lebih mudah.
  • Baca surah al-Insyirah untuk menenagkan diri sendiri.
3. Jangan pedulikan sekejap
  • Membiarkan anak meragam adalah ubat mujarab. Ini membantu mengajar mereka yang permintaan itu sememangnya tidak boleh dipenuhi.
  • Tegas dan tidak mengalah kerana mereka akan tahu itu adalah kelemahan ibu bapa dan cenderung menggunakan kelemahan itu setiap kali inginkan sesuatu.
  • Jangan perhatikannya. Cuma pastikan anak selamat dari melukakan diri sendiri seperti menghantukkan kepala atau sesak nafas atau tercedera terkena objek bahaya disekitarnya.
4. Apabila anak berhenti mengamuk
  • Bincang secara lembut dengan merekan kenapa perangai itu tidak elok dan kenapa permintaannya tidak boleh dipenuhi.
  • Bersikap dan bercakap secara berdiplomasi tentang sebab dan akibat dari tingkahlaku itu.
Menghukum kanak-kanak kerana tantrum dengan menjerit atau memukul menyebabkan tantrum akan menjadi lebih teruk dalam jangka masa pendek dan menyebabkan tingkahlaku tantrum kekal dalam jangkamasa panjang.

Jika ibubapa penuhi yang mereka mahukan sebagai satu cara untuk hentikan tantrum, tantrum akan menjadi jauh lebih teruk lagi. Ia sebenarnya mengajar anak-anak untuk mamanipulasi keadaan dan ini akan berterusan hingga ke dewasa.

Student ku yang mengamuk semalam tu adalah kerana tak dapat jawab revision mathnya dan dia rasa dia tak mampu untuk seat the test tapi dia tak nak give up on it.
Well, he just 4 and force himself to seat for such level yang ku kira agak tinggi untuk budak seusia tu.

Tapi lepas 20 minit menjerit-jerit dan menangis, alhamdulillah dia kembali tenang dan mampu jawab test dengan jayanya. Hebat..

Sumber:

DoktorBudak
RENTIS
Pendidikan Awal Kanak-Kanak


Nov 12, 2014

a work from heart


"Teacher..can you open the door for me?" - Yuan, 4 years old
"Teacher, this is easy for me. Just mark it right." - Wan Sara, 8 years old
"Teacher, can you help me with this equation?"- Aman, 5 years old

Yuan, Wan Sara, Aman.
They are one of my students. :)

Apart from art, I love doing teaching.
Alhamdulillah, I am now teaching pre school and primary school students.
Age from 4 - 12 years old.
Not really a school teacher la..
Let just say, a tutor. To be more specific, part time tutor. Hehe
And suprised, I'm teaching math!
Defuq math?? Ok funny. 
I don't do math, but who knews I'm doing it now.
Yes, I am teaching but yet I'm learning too!
You know, math yang dulu bukan la math yang sekarang.
Ha kau, bebudak sekarang sume hebat tahu.
And some of them don't know how to speak malay at all. So sad.
Hatta anak-anak melayu pun hebat speaking tahu.
Maka bahasa kebangsaan disitu adalah inggelish. 

Learning centre yang currently I'm working for is teaching two different modules. Basic Thinking math and Critical Thinking math.
It is easy to teach Basic Thinking but I love marking Critical Thinking sheet.
for Basic Thinking, we have to check the answer one by one. Well, math kan full with equation and jalan kira. Critical Thinking pulak selalunya jawapan tu kita rasa betul tapi sebenarnya tak.
Tapi kusuka marking Critical Thinking because the answer sheet is there. Haha.
For the time being I'm teaching Basic Thinking Math. 
So please call me Teacher Nurin. Ok kekwat.

Well said,


Lepas je abis seharian kat ofis, lelaju start kete menuju ke learning centre. Then only by 11pm I'll be home. 
So, it does 'takes a big heart' and effort too!
By the way, even aku hanya teaching for 4 hours tapi bekerja dengan kanak-kanak ni membuatkan aku belajar benda baru setiap hari. 
And I love doing it.

Walaupun begitu, bagi aku mengajar bukanlah mengenai

kecekapan, kepandaian mahupun ketegasan
tapi ianya adalah mengenai keikhlasan membantu.
And trust me, kids would know how sincere you are.

May Allah ease. :)


Nov 4, 2014

Menguntai Sesalan


Menyusuri di celah helaian resah

Aku mencari makna sebuah ceritera
Tentang cinta yang kau miliki
Yang seandainya dulu aku ketahui

Andainya dapatku kembalikan masa

Pasti semuanya kan berbeda
Takkan aku uraikan air matamu
Kala tabir hitam menyelimut hati

Waktu terasa deras berlalu

Namun cukup perlahan menembusi sebuah keegoan
Yang dulu ku dindingkan teguh
Kini rekah dihirap kesalan

Maafkan aku

Aku tak mampu memenuhi yang kau pinta
Aku tak bisa menghurai persoalanmu dulu
Aku bodoh mentafsir hatimu

Namun,
Andai maaf ini tak ampuh menghilang khilaf
Ku pasrahkan jiwa ini terus berlagu sesalan..