Posts

Showing posts from November, 2014

School of Art

Image
Ingat tak dulu zaman sekolah-sekolah, waktu hari anugerah atau penyampaian hadiah? Disiang hari, nama dipanggil sensorang dengan sedikit persembahan selingan oleh student.
Ingat tak waktu sekolah dulu macam mana kita nyanyi lagu Negaraku diiringi muzik minus one?
Ingat tak lagi betapa kaku dan hambarnya kita menyanyi lagu sekolah waktu perhimpunan segala?

Semalam aku telah dibawa mengimbau zaman-zaman tu tapi dengan cara dan perasaan yang sebaliknya menerusi Majlis Anugerah Persada Mutiara Sekolah Seni Malaysia Kuala Lumpur (SSeMKL).



Nyanyian negaraku diiringi orkestra. Muzik Negaraku live ok. Bukan minus one.


Persembahan tarian pembukaan tirai oleh Tingkah Tari



Persembahan selingan - tarian tradisional Aku tak tau apa namanya tapi ada macam zapin sket. Zapin la kot.


Persembahan teater muzikal dengan dendangan pelbagai lagu salah satunya lagu Hanya Aku (Hyperact) by vokalis sekolah . Suara buat orang jatuh cinta hewhew. Waktu ni drummer perempuan. Power gile. Klimaks teater orkestra main lagu The F…

Birman: Four Legs Little Friend Part II

Image
Dah besar dah beliau ni.. Mungji. Female. Birman. 7 months. Snow shoes. Adopt dari umur beliau 2 months.
(Throwback: Four Legs Little Friends)

"grrrrrrr...." Rindu beliau!

Tantrum: Pengalaman dan Pelajaran

Semalam. Sorang student yang cute. Umur 4 tahun. Bijak budaknya. Secara tiba-tiba telah mengamuk. Sekasar-kasarnya dia padam buku dia. Tak puas hati, dikoyaknye pulak buku tu. Mengamuk, menangis dan menjerit. Mak dia masuk (nasib baik maknye ada ditempat kejadian). He suppose to seat a test with regards to upgrade levels. Learning centre ni ada 32 levels. 1 level mengandungi 4 bab. Berjaya 1 level - seat test - upgrade level dan begitulah seterusnya.

Tantrum or Temper Tantrum
Sejenis luahan emosi kanak-kanak antara 0-6 tahun. Selalunya dikaitkan dengan kedegilan, menangis, menjerit, susah untuk ditenteramkan dan dalam sesetengah kes cenderung untuk mencederakan. Tantrum berlaku apabila kehendaknya tidak dipenuhi. Ini adalah salah satu bentuk mereka berkomunikasi kerana dalam usia ini, pengetahuan penggunaan bahasa dan perkataan masih terhad. Dan ini adalah normal sebagai salah satu tanda mereka sedang belajar berdikari.
Bagaimana mengendalikan mereka yang sedang tantrum? Pastikan mereka selamatPastikan…

a work from heart

Image
"Teacher..can you open the door for me?" - Yuan, 4 years old "Teacher, this is easy for me. Just mark it right." - Wan Sara, 8 years old "Teacher, can you help me with this equation?"- Aman, 5 years old
Yuan, Wan Sara, Aman. They are one of my students. :)
Apart from art, I love doing teaching. Alhamdulillah, I am now teaching pre school and primary school students. Age from 4 - 12 years old. Not really a school teacher la.. Let just say, a tutor. To be more specific, part time tutor. Hehe And suprised, I'm teaching math! Defuq math?? Ok funny.  I don't do math, but who knews I'm doing it now. Yes, I am teaching but yet I'm learning too! You know, math yang dulu bukan la math yang sekarang. Ha kau, bebudak sekarang sume hebat tahu. And some of them don't know how to speak malay at all. So sad. Hatta anak-anak melayu pun hebat speaking tahu. Maka bahasa kebangsaan disitu adalah inggelish. 
Learning centre yang currently I'm working for is teaching two…

Menguntai Sesalan

Menyusuri di celah helaian resah
Aku mencari makna sebuah ceritera
Tentang cinta yang kau miliki
Yang seandainya dulu aku ketahui

Andainya dapatku kembalikan masa
Pasti semuanya kan berbeda
Takkan aku uraikan air matamu
Kala tabir hitam menyelimut hati

Waktu terasa deras berlalu
Namun cukup perlahan menembusi sebuah keegoan
Yang dulu ku dindingkan teguh
Kini rekah dihirap kesalan

Maafkan aku
Aku tak mampu memenuhi yang kau pinta
Aku tak bisa menghurai persoalanmu dulu
Aku bodoh mentafsir hatimu
Namun,
Andai maaf ini tak ampuh menghilang khilaf
Ku pasrahkan jiwa ini terus berlagu sesalan..