Posts

Showing posts from June, 2018

Pengalaman Bersalin Czer Kali Kedua: Kuasa Naluri Seorang Ibu

Image
"Sy rasa boy! Eh, mcm girl la plak. Eh, emm.. Ok sy tak berani nak confirm" "Im not sure. I can say 60% is a boy but cannot confirm." "I think it's a girl..because I dont see any sign of 'bird'. I think it's probably girl. Probably. I cannot confirm."
That was the 6th time ultrasound.. Dah 6 kali scan pun still xtau jantina. Not even once. Yang kedua ni betul-betul nak surprise mama ke apa. .
Alhamdulillah tanggal 3/11/17, berkumandanglah suara tangisan baby yg penuh energetic kuatnya. Selesai dia dibersihkan, sementara aku sedang dijahit, doctor yang mendukung bayiku segera meletakkannya diatas dadaku. Skin to skin. Automatik tangisan lantangnya tadi hilang. “Oh dia kenal bau mak dia ni. Tu pasal terus senyap” ujar doctor. Kucium pipi dan dahinya yang putih bersih itu. Wangi. Wangiannya lembut dan menenangkan. Bukan bau perfume, bukan bau sabun. Wangian yg tak pernah aku bau selama kehidupan ini. Entah kenapa, dia tenang aku pun tenang. Cukup …