Posts

Showing posts from February, 2017

Kuasa Cinta

Image
So, my dear husband outstation overseas like he always used to. Kali ni ke Lae, Papua New Guinea. Transit 2 kali, KL-Singapore-Port Moresby-Lae. The very important things I asked is always his copy of flight itinerary. Memandangkan fon adalah wajib turn off or on flight mode all the way up there, he will only inform me like, “ok nak terbang dah ni” bila dah on board and “I’ve safely landed” bila dah touch down.
KL – Singapore: 1h 25m (12.35-14.00) Singapore – Port Moresby: 6h 35m (20.15-04.50) Port Moresby – Lae: 45m (09.15-10.00)

Things turn other way round kat Singapore-Port Moresby apabila takde update langsung on estimated time of arrival. Takde whatsapp report from him. Bila takde whatsapp aku assume dia belum dapat connect to wifi. Bukan semua airport ada kemudahan wifi terutamanya airport-airport kecik atau negara kurang kemudahan. Act, dah penah jadi pun dia hilang dari capaianku masa fly to Brunei and Sri Lanka. So, here the use of flight itinerary. It help me to track his flight …

Emosi Seorang Mama

Image
Dan bermula la episode Farrel ke rumah pengasuh. Tajuk kemain lagi. Mama maternity leave 2 bulan je. Lepas confinement, nenek Pahang dia jaga. Lama. Lepastu pass baton ke nenek Sabah pulak. Alang-alang dia turun tanah melayu nak tengok cucu baru, kita bagi dia jaga kejap. Hehe. Padahal sebab belum dapat babysitter & nursery yang menepati KPI mama.

Ada nursery tu jaga 30 babies:6 BS. Ok la menepati syarat JKM. Tapi silapnya 6 ni rotate. Tak fixed like, ok kau dengan kau jaga baby Amir, Irfan, Diana, Shila, Zafran (bukan nama sebenar) shj. Tak. Diorang, sape yang free, dialah yang tengokkan. Just in case emergency. Just in case. Parents nak cari sape? Nanti kau tuduh aku, aku tuduh kau. Nampak? Ade yang nursery tak menitik beratkan soal keselamatan. Mama malas nak sentuh. Orang melayu ni sensitive. Lagi basah benang, lagi nak ditegakkan. Soal hygene lagi. Yes, mama is fussy.
Btw, bukanla semua buruk. Ada jugak tu mama fall in love sangat. Dengan staffnya, dengan environmentnya, dengan…