Feb 6, 2012

jejak sejarah

hah ! aku bknla nk bukak kelas sejarah kt sini.
cume nk hikayatkn sket cerite CNY aku n family.
kitorang tetap pilih cuticuti Malaysia..
ape citer Melaka ?



lepas mengadap jammed dlm hujan, sampai tepat 3pm trus check in homestay yg di booked last minute !
dgn RM180 dpt rumah 3 blik kt Bukit Beruang. sgt memuaskan ati..
tak tggu lame, trus shoot ke destinasi pertama, jeti - naik river cruise.



cerite tepian sungai...

seterusnye pusing2 Banda Hilir.
tapi die punye jem mengalahkan KL!
care terbaik ialah,,, dgn berjln kaki.....


tak rugi berjalan sbb mcm2 lagi yg dpt kite tengok & jumpe.
jalan-jalan amik angin, tak sedar hari da makin mlm !
permandangan mlm pulak sumpah cantik..
lebih kurang pukul 11 mlm dari bandar hilir, kami ke Night Zoo pule..
bile diingat2 balik memang da bertaun tak pg zoo.
so, mmg teruje !
tapi takdapat snap picture sebab gelap.

esok nye...pg2 lagi kitorang da keluar.
sebabbb...nk jadi org pertame naik Menara Taming Sari. Haha.
nak mngelak dpd beratur panjang punye pasal. Gigih.


lepas berdub-dab menguji tahap kegayatan masing-masing, 
kami menjejak kota A' Famosa.
terjumpe pule St Paul Church..


St. Paul Church
yakni asalnye, dibina oleh paderi Portugis dengan nama Our Lady of the Hill.
Lepas Belanda tawan Melaka, ditukar kpd St. Paul.
Tapi last2 church ney dijadikan kubur bangsawan Belanda.


gate kota A' Famosa..

jln depan sikit blh nampak Merdeka Field dan kompleks Dataran Pahlawan..
kate org, mase pembinaannye, tnh tu dikorek mcm2 senjata dorg jumpe 
termasuklah bom hidup. tak kurang jgk tembikar2 lama.
dan disimpan di muzium2 yg berkaitan.
termasuklah yg sempat dijenguk,


Muzium Kesultanan Melayu Melaka.

"ta' kan melayu hilang di dunia " - Hang Tuah

 dan,, last visit sebelum balik,
Taman Buaya Melaka


sebenarnya bnyak lagi yg tak sempat dijejaki.
sedangkan muzium kat situ je tak habis masuk.
apetah lagi makam Hang Li Po kat Merlimau dan jgk Perigi Hang Tuah.

semoga ada kali ke 2