Posts

Showing posts from May, 2014

Four Legs Little Friends

Image
Hai ! Meet Moko Mungji. They are Birman!
Ini aku kidnap kat umah makcik. Kalau pegi kelas kat Puncak Alam, umah makcik aku ni la aku tumpang. So, tiap kali nak masuk rumah mesti say hai dulu dengan budak-budak ni yang duduk dalam sangkar. Dahtu lame-lame jadi geram lalu telah mengkidnap 2 ekor. Omey angat! Ikutla diorang naik kereta dari Puncak Alam ke Kuantan..

Ni Mungji!
Ifah yg bagi nama. Terpengaruh dengan Running Man. Ikut hati aku nak letak Snowy Snow Shoes sebab kaki die putih mcm pakai stokin. Tapi mak kate nanti tak muat surat beranak pule.. Jarang meow meow. Kalau nak makan die duduk je tepi bekas makanan sampai orang penuhkan bekas makanan tu. Tak suke makan nasik. Sangat suke makan ayam. Ayam tengah goreng dlm kuali lagi die dah berlari-larian ke dapur. Dia jugak sangat handal menangkap lalat dan menelannye tanpa mengunyah terlebih dahulu. Sadis. Nampak je comel tapi gengster.  :)

Meet Moko!
Aku bagi nama ni sebab beliau sangat kuat makan. Nyaris nyaris nak letak nama Poo Poo sebab tel…

Titik Mula

Prolog..

Pada ketika kekeliruan dan ketidakpastian begitu menekan..
Kau hadir menjengah fikiran.
Tersentak. 
Seteringatku, kau seorang yg naif. buta. bisu. 
Nah. Kerana tak suka, aku judge dari kejauhan pandangan.
Namun, akal sedar tetap sengaja membiarkan.
Mungkin dia jawapannya, bisik hati.
Tersenyum..

*****************************

Kerap kali dia yg tak aku inginkan menerjah.
Sungguh elok susuknya menempah tempat tepat diretina.
Memaksa neuron-neuron otak menerima kewujudannya.
Sedang hati yg merah menolak.
Andainya tika itu bibir keras menyokong perasaan hati, mungkin bebanan itu takkan pernah berani mendekat.
Namun, bibir dan hati tidak pernah sependapat waima di bawah kepunyaan yg sama.
Mengeluh.

Untuk dia.
Kau patut sedar.
Jangan terlalu mendambakan mahkota andai tak mampu menampung beratnya.

Kepada kau.
Terima kasih.
Indahnya hanya aku yg tahu walau hadirnya engkau sebegini lewat.

Pengakhiran..

Andai diberi peluang untuk mengundurkan masa,
dari mana kita mahu ianya bermula....