Posts

Showing posts from 2013

Kenapa Bos Tak Sukakan Pekerjanya?

1.Pekerja tak buat kerja.

2.Pekerja tak buat kerja yang dia kata dia nak siapkan.

3.Pekerja datang kerja lambat.

4.Pekerja datang kerja dengan bawak masalah peribadi bersama.

5.Pekerja yang tunggu arahan kerja.

6.Pekerja yang suka komplen.

7.Pekerja yang suka gossip-gossip.

8.Pekerja yang tidak pernah berterima kasih.

9.Pekerja yang ada masalah 'attitude'.

10.Pekerja yang suka 'break' untuk merokok.

11.Pekerja yang suka surf internet, layan facebook, layan whatssup.

12.Pekerja yang suka cakap tipu.

13.Pekerja yang mencuri.

14.Pekerja yang tak efisyen dengan duit syarikat. Kerja yang boleh buat seorang, dia buat 2 orang.

15.Pekerja yang hanya 'bagus' tapi bukan 'terbaik'.

16.Pekerja yang tak senyum.Masammm je..

17.Pekerja yang buat kerja 2 kali.

18.Pekerja yang lambat. Slow action.

19.Pekerja yang suka cuti/MC & yang suka cuti kecemasan.

20.Pekerja yang tak respek pekerja lain.

21.Pekerja yang suka berpuak-puak.

22.Pekerja tak tunjuk komitmen. Cr…
Image
Sumber: fb

Doa Menduduki Peperiksaan

Image
Good luck kepada adik-adik calon PMR & SPM !

Sumber : fb

Pada cerita raya itu

Dalam pada kenagan syawal tahun lepas belum dilupa,
berjumpa lagi kita dengan aidilfitri tahun ni..
alhamdulillah, semuanya lancar mengikut kemampuan sendiri.
walaupun nenek aku dah takde,
walau rumah tinggalan arwah ditinggal kosong tak berpenghuni,
kitorang masih lagi ramai-ramai berkumpul kat rumah tu.
hati sayu je..raya kali ni lain sangat rasenye..
macam org lain, pagi raya ziarah kubur mereka2 yg dah tiada.
macam tu jugak la kami semua sepupu sepapat.
mungkin semua berkongsi perasaan yg sama?
yang pasti tahun ni, tradisi menganyam dan masak ketupat jugak dah lain. selalunya nenek la yg buat tapi kali ni anak cucu arwah la yg kena teruskan sendiri..
dan yg paling terasa, tahun ni takde rempeyek homemade..
eh, sedih2 plak kite..
cerita pasal rumah yg ditinggalkan tu,
tau ape yg khazanah yg dijumpai?
ha kau telur ayam dalam almari, sarang burung atas tilam, tak dilupa jugak kulit ular dlm gulungan karpet..
mak aihh.. kecoh tak semena.. HAHA 
malam raya aku adalah malam misi mengemas rumah sambil di…
berbicara bahasa bisu sendirian..
seakan terpukau, mata memerhati cuma.
seperti dipaku, tangan terkaku.
dalam deras waktu, aku tersasar.
saat terlampau banyak kisah yang terdiamkan..


sekilas peluang

Angin barat bertiup menjemput.
tulus membisik jawapan doa.
Alhamdulillah, sesungguhnya Engkau Maha Mendengar.
Yang Agung, pemberi rezeki.
semoga jalan ini lebih membahagiakan
aku, dan mereka disisi. :)

Wave goodbye, Farewell my sweet.
" Sesungguhnya wanita itu dijadikan dari tulang yang bengkok. Andai ditegakkan dengan kekerasan, nescaya kan patahlah ia.. "

kawan biskut II

hidup ibarat roda.
kadang kita diatas, dijulang kejayaan, disanjung penghormatan.
terkadang pula kita dibawah, dikeji penghinaan, diumpat kesusahan.
dan roda ini tidak pernah berhenti berputar.
putaran yang seiring putaran bumi pada paksinya.
seikhlas manapun manusia menzahirkan kesetiaan, 
pernah juga kita kehilangan tempat berpaut.
kerana yang senang itu bersama, yang menangis itu seorang.
sebelum mula menanam iktikad, temukanlah dahulu kepastiannya. 

Image
sumber : fb

cabaran sendiri

Tidur bagaikan berjaga
Terjaga serasa bagai masih lena
Mimpi hilang entah kemana
Siang dan malam tiada lagi beza.
1 hari. 2 tangan. 3 kerja.

surah bacaan ketika mengandung

Image
ramai kengkawan skolah, kolej, tak kurang jugak teman-teman blogger  memberitakan perkhabaran yg membahagiakan. alhamdulillah.. dan tahniah kepada mommy to be sekalian.. :) selain perlu mengutamakan kesihatan kedua ibu dan anak, mempraktikkan amalan rutin secara islamik juga membantu. insyaallah dengan izin Nya. selamat beramal..



sumber : fb
Image
Sometimes we don't notice the things others do for us until they stop doing them. 
You’ll never know how much they mean to you until the day they’re no longer beside you.

Hargailah insan-insan yang terbaik dan perkara-perkara terindah yang hadir dalam hidup kita. :)

penakluk raga

kadang-kadang, kenangan yg kita sangka dah dibuang 
tegar juge melintasi fikiran.
tapi bila diamati, itu bukanlah kenangan.. 
hanya satu sisa imej yg pernah bertapak dulu.
lama suatu ketika dahulu.
pun begitu, bukanlah bermakna teringat.
hanya sekadar peringatan yg memberitahu 
betapa bertuahnye aku tak lagi dengannya
dan betapa beruntungnya punyai sesuatu 
yg lebih membahagiakan disisi..
walaupun ianya sangat sarkastik. ;)

Image
Oreo untuk saya, oreo untuk awak!

Pertolongan Allah mungkin tidak datang terlalu cepat tidak juga terlalu lambat tetapi pertolongan Allah selalu datang disaat  yang tepat

typical no more

Image
"wrrrrrrrRRrrrrrrrr......gimme your brain..Wrrrrrrrghh" *jalan bongkok slow motion kepala teleng sambil tangan nak menggapai* typical omputih. sebenarnye zombi ni hensem tahu. dan boleh juge berborak 
selain dari makan otak. HAHAH anda harus tengok cerita ini.
Warm Bodies !
 cerita ni kirenye sejenis pembelaan la ke atas komuniti zombi sebab akan mengubah persepsi masyarakat terhadap mereka. HAHA ade ke. asas dia masih sama, zombies eat brains. tapi at the end, they fight for life and love..

lakonan Nicholas Hoult yg lebih hensem dlm bentuk zombi & Teresa Palmer yg seiras Kristen Stewart.

see? selain hensem, dia juge sejenis romantic creature gitu. HAHA  typically, cite zombi-zombian ni ngeri, seram, berdebar-debar tapi bile tengok cerita ni, 

surprised! ape ntah yg seperais nye. nak tahu, sile laju-laju pegi tengok sekarang. highly recomended !  to zombies, sile berterima kasih.  selamat menontonnn.
Image
HAHA. yang mana satu adalah anda.


sumber FB

12 signs you're falling in love

12. You'll read his/her texts over and over again... 

11. You'll walk really really slow while you're with him/her...

10. You'll pretend to be shy whenever you're with him/her...

9. While thinking bout him/her, your heart will beat faster and faster...

8. By listening to his/her voice, you'll smile for no reason.

7. While looking at him/her..you cant see the other people around you. You can only see that person...

6. You'll start listening to SLOW songs.

5. He/She becomes all you think about

4. You'll get high just by their smell...

3. You'll realize that you're always smiling to yourself when you think about them..

2. You'll do anything for him/her...

1. While reading this, there was one person on your mind the whole time.....

#copy paste

AkuPemanduBerhemah

ku pandu keretaku perlahan.
kelajuan yg sesuai untuk laluan kiri.
mata melilau memandang deretan kedai tepian jalan.
niatku nak cari bengkel. nak tukar minyak enjin.
keretaku terus meluncur straight dan melalui satu simpang tiga yg besar.
tetiba, sebaik aku berpaling, 
hopocot! ada sebuah waja dari simpang kananku meluncur keluar.
terus memasuki laluanku.
ku tekan hon panjang.
hooOnnnnnnnn !! garang sekali. 
nyaris aku nak terlanggar sisinya.
kuang hajor, marahku.
sedangku membentak-bentak sendirian, 
mata tajam terpandang cermin pandang belakang.
kereta kat belakang aku kesemuanya tengah berhenti. 
jauh jaraknya dariku. tenang.
ok, rupenye aku yg langgar traffic light merah.
shame on me. -.-'


mungkin mereka tidak punya hati kemanusiaan kerana 
mereka bukan seorang manusia secara praktikalnya?
pabila sikap tidak sabar yang dirajakan,
runtuhlah kecantikan hati sendiri.
siapa yang tidak punya teman ? 
siapa yang hidup dalam keseorangan ?
siapa yang ditinggalkan ? 
bisikkan penjelasan pada diri sendiri, bukan menunding jari.

dari Kuantan ke Negeri Jelapang Padi

Image
apabila jurufoto mengambil gambar tanpa mengira 1 2 3 terlebih dahulu...

auwww muke duckface ku seksi sekali. kau hado? -.-



memejam mata bermeditasi sambil membayangkan wedding sendiri in future
HAHAHAHA. 
gelakkan diri sendiri. kbai. -,-

indahnya Jumaat

Assalamualaikum.
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.

Rasulullah SAW bersabda, "Apabila tiba hari Jumaat, maka di setiap pintu masjid ada Malaikat yang mencatat orang-orang yang masuk mengikut turutannya. Apabila imam telah duduk (di atas mimbar), para Malaikat menutup buku catatan mereka dan mendengarkan khutbah. Perumpamaan orang yang hadir ke masjid paling awal adalah bagaikan orang yang menyembelih hadyi (korban) seekor unta, kemudian dari itu seperti menyembelih seekor sapi, kemudian dari itu seperti menyembelih seekor kambing, kemudian dari itu seperti menyembelih seekor ayam, kemudian dari itu seperti memberikan sedekah sebiji telur". (HR Muslim)

Satu permandangan yg indah, khutbah berkumandang di sana sini yang sedikit sebanyak mengongsikan pahala dan rahmatNya keatas umat manusia seisinya dan menyatukan muslim-muslim tak kira bangsa dari serata tempat atas satu nama, ibadah. 
Selamat menunaikan Solat Jumaat. :)

Image

Isi hati seorang Adam

Image
lelaki simple. perempuan yg complicated.
isi hati lelaki lagi lah simple.
perempuan yg tak faham lalu mengatakan mereka yg complicated.
dushh ! blah kau nurin. pegi tukau jantina sekarang !
haha. jangan marah aku weh.
aku pun tak suke dengar statement2 yg bagaikan menunding jari ini. 
tahu ? tapi betul ke ? apa yg simple nye mereka ni ?
confused, confused, confused! 
lalu apakata kite mengkaji dan menyelami mereka sekejap.
daripada pandangan sebenar kaum lelaki sendiri melalui penulisan Razzi Rahman.


Contoh 1 : Jika lelaki kata, TAK MAHU. Jangan lah pula tanya “Mengapa tak mahu, pelik lah you ni.” – Aik? Tengok, dah buat complicated. Lelaki cakap TAK MAHU. That’s it, and that’s all… Isi hati lelaki : Apa lagi yang nak confused? Dia tak mahu, tak suka, tak berminat… habis cerita lah. Tak ada reason lain, tak perlu pelik-pelik, just terima je, dia TAK MAHU.Contoh 2 : Lelaki kata, “Kalau kita ada jodoh ada lah, tapi buat masa sekarang I nak fokus pada kerja I. Sekiranya you bertemu dengan lelaki ya…

Pakcik yang baik hati

spare tyre, checked.
car jack, checked.
metal tools, checked.
all checked.

minggu lepas, aku bawak kakakku ke kota kemuning.
 melalui kesas highway.
dlm perjalanan yg berpandukan GPS henfon, 
tak semena tayar depan keretaku pancit.
omaigod ! langsung tak perasan.
first time kununnye..
sesampai je dpn poliklinik tu, hopocott!
teperanjat mak tengok tayar kempis mcm bola sepak buruk.
paku mana disapunye ntah.
mulenye takpe, reti kot nak tukar.. *eksyen*
sekali, dah jack kereta, wheel nut remover tak ngam.
kahkahkah.. sudahhh. 
ade ke patut nut rim tu lagi besar dari remuver.
lalu, tak ter rimuv lah tayar yg maha berat tu. -,-
dah la cuace tgh hari panas. 
perut lagi menahan lapar dari pagi tak jumpe nasik.
sambil tengok sekeliling, dlm hati berkira2 jugak, 
aih. time2 camni takde pulak yg dtg tulung kan ?
kalau bab mintak nombor phone laju je. puiii.
tu lah meleis. sorry la bukan racism..
sebab, dalam kebuntuan tu, tibe-tibe ntah dari mana muncul sorang lelaki berpakaian smart casual, bercermin mata, dalam pert…

fakta menarik tentang janggut

Image
✔ Janggut lelaki mengandungi hormon testosterone yang amat diperlukan untuk kesuburan wanita.

✔ Janggut boleh melindungi kelenjar sebum di bahagian muka daripada terkena acne vulgaris bacteria. Oleh sebab itu, ia dapat melindungi seseorang daripada jerawat.

✔ Menghangatkan kawasan muka dan melindungi dagu daripada bahaya.

✔ Lebih panjang dan tebal janggut seseorang itu, sepatutnya dia akan menjadi seorang yang lebih bijak.

✔ Menghindarkan daripada mendapat penyakit tekak dan gusi.

✔ Mengelak daripada mendapat kebanyakan penyakit yang berkaitan dengan sisterm pernafasan seperti asma.

✔ Memelihara muka daripada terkena bahan-bahan kimia yang merbahaya dan pencemaran udara.

✔ Melindungi kulit dan seterusnya mengurangkan kedutan akibat penuaan.

KEKURANGAN MENCUKUR JANGGUT.
✔ Mencukur janggut boleh menyebabkan sel-sel semula jadi pada bahagian muka terhakis. Perbuatan ini boleh menyebabkan seseorang berisiko tinggi untuk mendapat kanser pada bahagian muka.

*see..? that is the because ..* ;)

sumber:di…
Image
Image

kerna ku sayang kamu

dan tak mungkin lagi yang terbaik.
pasti. kerana kasarnya bicara.
sungguh, tidak tegar untuk merelakan jika hanya pada plastiknya jiwa.
tidak ku berkiblatkan nawaitu rakus.
tiada niat untuk menjauh.
hanya takut kan terluka lagi.
pada jawapan pahit yg keterlaluan mendekat, 
aku paranoid sendiri.
yang sebenar,
bertemu kamu itu kesempatan yg terindah.
sungguh, kamu yg terbaik.
dan mencintai ketidaksempurnaanmu itu pilihanku. 
begitupun, panjangnya titian dilema ini begitu melukakan.
tidak pula ia menyebelahi kemahuanku. tak mengapa.
andai derita merinduimu itu sebenarnya bahgia,
aku pilih derita merindukanmu.
sometimes,
being hurt too many times
doesnt make you stronger
it destroys who you were and who you wanted to be.
And makes you who you are today.
When heart finally said, 
"Enough is enough.."

simpati jiwa

12:28 am
selalu dah ke laut dah time2 gini.
mengembangkan layar-layar mimpi. gittew..
sedang mamai melayan mate, minda separuh sedar menghisab
pekara-perkara yg terjadi semalam dan harini.
dalam banyak-banyak mende yg terhisab tu, 
terselit satu perlakuan yg mengundang kesal.
lantas membawa ku bangkit dari pembaringan. perlakuan sendiri.
apakah aku yg selfish ? 
atau sindrom bipolar disorder sedang melewati seperti wajibnya ?
hatiku teringin nak kembali pada waktu tu.
tapi logik dan kewarasan terus tewas pada pembawaan jiwa sensitif.
aku kalah lagi dalam perang ciptaan sendiri.
maafkan, ku tak beri bahagia seperti yg dijanji.
maaf, ku tahu ku mengguris.
maafkan ketidaksempurnaanku tak seperti yg kau harap.
maafkan aku, kalian....dan awak.

jadual yang effect-tive

You are not learning.

haa.. Tense apakah yg diwakili oleh ayat di atas ?
Jamilahh ooO Jamilahhh..
kami ni student pjj. 
1 sem kelas 5 kali je.
dah tu, tak semua duduk dalam KL.
ade yg travel jauh dari Tioman, dari Sabah.
baru masuk seminar ke 3, kelas dah terabur2.
cancel, ganti, cancel, ganti, cancel, cancel, cancel, ganti, ganti, ganti.
travel jauh2 semata nak attend 1 class.
ade pulak time, dilanggarnye lunch hour.
ape perut kite perut robot agaknye.
dia tak tau ade yg ususnye pendek. 
belum sempat digest yg mkn brekfes tadi pagi, perut dah berdarah2 nak tunggu lunch. akulah tu. haha. aigoo..
kalau 1 kelas je yg main baton gagah lagi. ini 3 kelas langsung.
emo betul makcik. -,-

- jawapannye present continuous tense.

ku kata bukan sempurna yg dicari.
lalu kau abaikan.
ku kata ku mahu 1 waktu permata dari ribuan waktu emasmu.
kau tersalah anggapan.
ku kata ku mahu meminjam sebelah bahumu saat dunia begitu memenatkan dan menghiris.
kau yang tak mengerti.
lalu ku cari setitik dari luasnya hamparan perasaan indah dulu untukku kutip walau kini koyak meninggalkan cebisan-cebisan yg kian samar.


kalerkan personaliti anda

Image
Came clad in green baju kurung, matched with pink tudung and a pair of orange wedges. Some people will stare at her, and thinking about the color combination that she chose.  However, she is confident with her choice and share with us the reason, COLORBLOCKING!

Will you dare ?
ade 3 jenis orang dalam pemilihan color block.
Yg pertama,ape pun boleh pakai. 
org cakap selekeh, freak, lantak. Janji selesa.
Yg kedua, depan cermin kat rumah, ok, nice, konfiden. 
sampai Alamanda, org pandang2 teruih rase mcm diri ini penjenayah. eh.
Yg ketiga, teringinn sangat nak pesyen2 color block ni. tapi tak berani. takut terfasion disaster katenye.
puan-puan, akak-akak, jangan takut.. mengikut pendapat fasionista, 2013 masih dalam mainan warna.
Maka, sebab itulah aku bawak tajuk COLOR BLOCKING TIPS ke dalam sesi BOOK CHAT haritu sambil mengeksperimenkan diri sendiri selain ketandusan idea presentation. HAHA.
nah,green baju kurung, pink tudung, orange wedges.
ade yg "tanjat boboii..." ade ? HAHA lantak. …

mencari harapan

ditunggu tak tiba, dicari tak jumpa. kesal..
kesalannya menggunung kerna tidak mengerti pada permintaan hati.
bukan pula bermaksud menyintai pada kesempurnaan 
sedang diri ini penuh kekurangan.
sedang hati meniti bahagia kehilangan menjemput tiba.
persis si buta kehilangan tongkat, dibawah sedar ku tergagau mencari arah dalam kesesatan yg kuciptakan sendiri. 
tiada keyakinan menyempurna kebahagiaan. ku tersengguk dikejut.
terkadang..kewarasan tewas jua pada jiwa memberontak.
tepis, tak gagah ditepis. 
beratnya beban tak tertanggung dek kerdilnya perasaan.
tanpa sedar keyakinan diragut pergi bersama kepercayaan.
dan tanpa sedar, ku menyakiti dalam tersakiti..

Invitations Irritations

Diluah mati kawan, ditelan aku yang mati. -,-



Bila dah kenangan mengusik hati dan fikiran, diam cuma.
tak semena, kenangan-kenangan berlatar belakangkan ruang rumah yg kosong datang menumpang lalu.
rakusnya membawa pergi realiti tanpa sedar.
kenangan yg walaupun bisu layarnya, walaupun kelam warnanya, masih tegar membawa fikiranku ke masa lampau itu. 
cukup sempurna, cukup indah pada pandangan yang tak terlihatkan.
novel tak aku ? HAHA.
korang pernah tak buat mende ni - tengah2 korang beborak dalam 3-5 orang, bergosip, luah meluah, tetibe korang dgn salah sorang dari kawanan berborak tu tersebut mende yg sama serentak. pastu dgn cepat dan tangkasnye, korang cuit bahu dia sambil cakap, 
"Chopp ! aku kawen dulu !" 
sape cepat, sape lambat, nasiblah. tapi yg terlambat cuit tu mesti terdiam lepas tu. HAHA 
haa.. bek mengaku. pernah buat tak? ade kan ? ade kan ?? HAHA..
well, saye dan kawan2 pun pernah buat. -,-

aku berborak kosong dengan 4 lagi kawanku.
merangkap housemet ku. lepak kat hall …
Image
Image

Book Chat

"Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhanmu yang
menciptakan (sekalian makhluk)." (QS Al-Alaq, 96:1)

Bangsa membaca, bangsa berjaya. 
sedang membaca itu sendiri jambatan ilmu.
sekarang bahan-bahan bacaan dah tak susah nak cari.
archive, museum, library. 
termasuk bab2 information skill pulak. ehhh.
ok, ok. aku bukan nak berpropa disini.
aku permudahkan cerita, ofisku ada library, 
known as Knowledge Management Center (KMC)
aktiviti rutin yg diorang buat, setiap minggu diorang akan menjemput
staff ataupun orang luar contoh yg pernah datang, 
Puan Maizurah Hamzah. *cube gugel beliau*.
akitiviti rutin ini dinamakan 'Book Chat'.
jadi, mereka yg dijemput ni akan duduk atas sofa, tunjukkan buku ape yg diorang baca, ceritekan tak panjang lebar, serba sikit apa yg dirasakan menarik sambil jadi center of attention sekejap, pastu lepas habis story telling, anda akan dapat sedikit hadiah yg berupa cenderamata selain dapat makan free. Haa gittew..
mudah bukan ? HAHA. 
tapi tak semudah yg disa…