Nov 10, 2013

Kenapa Bos Tak Sukakan Pekerjanya?


1.Pekerja tak buat kerja.

2.Pekerja tak buat kerja yang dia kata dia nak siapkan.

3.Pekerja datang kerja lambat.

4.Pekerja datang kerja dengan bawak masalah peribadi bersama.

5.Pekerja yang tunggu arahan kerja.

6.Pekerja yang suka komplen.

7.Pekerja yang suka gossip-gossip.

8.Pekerja yang tidak pernah berterima kasih.

9.Pekerja yang ada masalah 'attitude'.

10.Pekerja yang suka 'break' untuk merokok.

11.Pekerja yang suka surf internet, layan facebook, layan whatssup.

12.Pekerja yang suka cakap tipu.

13.Pekerja yang mencuri.

14.Pekerja yang tak efisyen dengan duit syarikat. Kerja yang boleh buat seorang, dia buat 2 orang.

15.Pekerja yang hanya 'bagus' tapi bukan 'terbaik'.

16.Pekerja yang tak senyum.Masammm je..

17.Pekerja yang buat kerja 2 kali.

18.Pekerja yang lambat. Slow action.

19.Pekerja yang suka cuti/MC & yang suka cuti kecemasan.

20.Pekerja yang tak respek pekerja lain.

21.Pekerja yang suka berpuak-puak.

22.Pekerja tak tunjuk komitmen. 
 
Credit to : fb Anis Choc Moist Cake 
 

Oct 30, 2013





Sumber: fb

Oct 3, 2013

Doa Menduduki Peperiksaan



Good luck kepada adik-adik calon PMR & SPM ! 


Sumber : fb

Aug 23, 2013

Pada cerita raya itu


Dalam pada kenagan syawal tahun lepas belum dilupa,

berjumpa lagi kita dengan aidilfitri tahun ni..
alhamdulillah, semuanya lancar mengikut kemampuan sendiri.
walaupun nenek aku dah takde,
walau rumah tinggalan arwah ditinggal kosong tak berpenghuni,
kitorang masih lagi ramai-ramai berkumpul kat rumah tu.
hati sayu je..raya kali ni lain sangat rasenye..
macam org lain, pagi raya ziarah kubur mereka2 yg dah tiada.
macam tu jugak la kami semua sepupu sepapat.
mungkin semua berkongsi perasaan yg sama?
yang pasti tahun ni, tradisi menganyam dan masak ketupat jugak dah lain. selalunya nenek la yg buat tapi kali ni anak cucu arwah la yg kena teruskan sendiri..
dan yg paling terasa, tahun ni takde rempeyek homemade..
eh, sedih2 plak kite..
cerita pasal rumah yg ditinggalkan tu,
tau ape yg khazanah yg dijumpai?
ha kau telur ayam dalam almari, sarang burung atas tilam, tak dilupa jugak kulit ular dlm gulungan karpet..
mak aihh.. kecoh tak semena.. HAHA 
malam raya aku adalah malam misi mengemas rumah sambil ditemani hujan mercun dan meriam buluh yg diusahakan oleh sepupu-sepupu yg tak padan dengan bapak orang..
walau macam sedikit lambat gitu, sebelum habis Syawal, 
nak jugele kitew selit ucapan.. 
Selamat Hari Raya Aidilfitri kawan-kawan.. !

Jul 28, 2013

berbicara bahasa bisu sendirian..
seakan terpukau, mata memerhati cuma.
seperti dipaku, tangan terkaku.
dalam deras waktu, aku tersasar.
saat terlampau banyak kisah yang terdiamkan..


Apr 29, 2013

sekilas peluang


Angin barat bertiup menjemput.

tulus membisik jawapan doa.
Alhamdulillah, sesungguhnya Engkau Maha Mendengar.
Yang Agung, pemberi rezeki.
semoga jalan ini lebih membahagiakan
aku, dan mereka disisi. :)

Wave goodbye, Farewell my sweet.

Apr 23, 2013


" Sesungguhnya wanita itu dijadikan
dari tulang yang bengkok.
Andai ditegakkan dengan kekerasan,
nescaya kan patahlah ia.. "

Apr 22, 2013

kawan biskut II


hidup ibarat roda.

kadang kita diatas, dijulang kejayaan, disanjung penghormatan.
terkadang pula kita dibawah, dikeji penghinaan, diumpat kesusahan.
dan roda ini tidak pernah berhenti berputar.
putaran yang seiring putaran bumi pada paksinya.
seikhlas manapun manusia menzahirkan kesetiaan, 
pernah juga kita kehilangan tempat berpaut.
kerana yang senang itu bersama, yang menangis itu seorang.
sebelum mula menanam iktikad, temukanlah dahulu kepastiannya. 




sumber : fb

Apr 15, 2013

cabaran sendiri


Tidur bagaikan berjaga

Terjaga serasa bagai masih lena
Mimpi hilang entah kemana
Siang dan malam tiada lagi beza.
1 hari. 2 tangan. 3 kerja.

Apr 12, 2013

surah bacaan ketika mengandung



ramai kengkawan skolah, kolej, tak kurang jugak teman-teman blogger 
memberitakan perkhabaran yg membahagiakan.
alhamdulillah.. dan tahniah kepada mommy to be sekalian.. :)
selain perlu mengutamakan kesihatan kedua ibu dan anak,
mempraktikkan amalan rutin secara islamik juga membantu.
insyaallah dengan izin Nya.
selamat beramal..




sumber : fb

Apr 4, 2013




Sometimes we don't notice the things others do for us until they stop doing them. 
You’ll never know how much they mean to you until the day they’re no longer beside you.

Hargailah insan-insan yang terbaik dan perkara-perkara terindah yang hadir dalam hidup kita.
:)

Mar 27, 2013

penakluk raga


kadang-kadang, kenangan yg kita sangka dah dibuang 

tegar juge melintasi fikiran.
tapi bila diamati, itu bukanlah kenangan.. 
hanya satu sisa imej yg pernah bertapak dulu.
lama suatu ketika dahulu.
pun begitu, bukanlah bermakna teringat.
hanya sekadar peringatan yg memberitahu 
betapa bertuahnye aku tak lagi dengannya
dan betapa beruntungnya punyai sesuatu 
yg lebih membahagiakan disisi..
walaupun ianya sangat sarkastik. ;)

Mar 26, 2013


Oreo untuk saya, oreo untuk awak!


Mar 19, 2013



Pertolongan Allah
mungkin tidak datang
terlalu cepat
tidak juga terlalu lambat
tetapi pertolongan Allah
selalu datang disaat 
yang tepat

Mar 18, 2013

typical no more



"wrrrrrrrRRrrrrrrrr......gimme your brain..Wrrrrrrrghh"
*jalan bongkok slow motion kepala teleng sambil tangan nak menggapai*
typical omputih.
sebenarnye zombi ni hensem tahu.
dan boleh juge berborak 
selain dari makan otak. HAHAH
anda harus tengok cerita ini.

Warm Bodies !

 cerita ni kirenye sejenis pembelaan la ke atas komuniti zombi sebab
akan mengubah persepsi masyarakat terhadap mereka. HAHA ade ke.
asas dia masih sama, zombies eat brains.
tapi at the end, they fight for life and love..


lakonan Nicholas Hoult yg lebih hensem dlm bentuk zombi & Teresa Palmer yg seiras Kristen Stewart.


see? selain hensem, dia juge sejenis romantic creature gitu. HAHA 
typically, cite zombi-zombian ni ngeri, seram, berdebar-debar
tapi bile tengok cerita ni, 


surprised!
ape ntah yg seperais nye. nak tahu, sile laju-laju pegi tengok sekarang.
highly recomended ! 
to zombies, sile berterima kasih. 
selamat menontonnn.

Mar 7, 2013

HAHA. yang mana satu adalah anda.



sumber FB

Feb 19, 2013

12 signs you're falling in love


12. You'll read his/her texts over and over again... 


11. You'll walk really really slow while you're with him/her...


10. You'll pretend to be shy whenever you're with him/her...


9. While thinking bout him/her, your heart will beat faster and faster...


8. By listening to his/her voice, you'll smile for no reason.


7. While looking at him/her..you cant see the other people around you. You can only see that person...


6. You'll start listening to SLOW songs.


5. He/She becomes all you think about


4. You'll get high just by their smell...


3. You'll realize that you're always smiling to yourself when you think about them..


2. You'll do anything for him/her...


1. While reading this, there was one person on your mind the whole time.....


#copy paste


Feb 15, 2013

AkuPemanduBerhemah


ku pandu keretaku perlahan.

kelajuan yg sesuai untuk laluan kiri.
mata melilau memandang deretan kedai tepian jalan.
niatku nak cari bengkel. nak tukar minyak enjin.
keretaku terus meluncur straight dan melalui satu simpang tiga yg besar.
tetiba, sebaik aku berpaling, 
hopocot! ada sebuah waja dari simpang kananku meluncur keluar.
terus memasuki laluanku.
ku tekan hon panjang.
hooOnnnnnnnn !! garang sekali. 
nyaris aku nak terlanggar sisinya.
kuang hajor, marahku.
sedangku membentak-bentak sendirian, 
mata tajam terpandang cermin pandang belakang.
kereta kat belakang aku kesemuanya tengah berhenti. 
jauh jaraknya dariku. tenang.
ok, rupenye aku yg langgar traffic light merah.
shame on me. -.-'



mungkin mereka tidak punya hati kemanusiaan kerana 

mereka bukan seorang manusia secara praktikalnya?
pabila sikap tidak sabar yang dirajakan,
runtuhlah kecantikan hati sendiri.
siapa yang tidak punya teman ? 
siapa yang hidup dalam keseorangan ?
siapa yang ditinggalkan ? 
bisikkan penjelasan pada diri sendiri, bukan menunding jari.

Feb 13, 2013

dari Kuantan ke Negeri Jelapang Padi



apabila jurufoto mengambil gambar tanpa mengira 1 2 3 terlebih dahulu...


auwww muke duckface ku seksi sekali. kau hado? -.-



memejam mata bermeditasi sambil membayangkan wedding sendiri in future
HAHAHAHA. 
gelakkan diri sendiri. kbai. -,- 

Feb 8, 2013

indahnya Jumaat


Assalamualaikum.

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.

Rasulullah SAW bersabda, "Apabila tiba hari Jumaat, maka di setiap pintu masjid ada Malaikat yang mencatat orang-orang yang masuk mengikut turutannya. Apabila imam telah duduk (di atas mimbar), para Malaikat menutup buku catatan mereka dan mendengarkan khutbah. Perumpamaan orang yang hadir ke masjid paling awal adalah bagaikan orang yang menyembelih hadyi (korban) seekor unta, kemudian dari itu seperti menyembelih seekor sapi, kemudian dari itu seperti menyembelih seekor kambing, kemudian dari itu seperti menyembelih seekor ayam, kemudian dari itu seperti memberikan sedekah sebiji telur". (HR Muslim)


Satu permandangan yg indah, khutbah berkumandang di sana sini yang sedikit sebanyak mengongsikan pahala dan rahmatNya keatas umat manusia seisinya dan menyatukan muslim-muslim tak kira bangsa dari serata tempat atas satu nama, ibadah. 

Selamat menunaikan Solat Jumaat. :)

Feb 6, 2013



Feb 4, 2013

Isi hati seorang Adam





lelaki simple. perempuan yg complicated.

isi hati lelaki lagi lah simple.
perempuan yg tak faham lalu mengatakan mereka yg complicated.
dushh ! blah kau nurin. pegi tukau jantina sekarang !
haha. jangan marah aku weh.
aku pun tak suke dengar statement2 yg bagaikan menunding jari ini. 
tahu ? tapi betul ke ? apa yg simple nye mereka ni ?
confused, confused, confused! 
lalu apakata kite mengkaji dan menyelami mereka sekejap.
daripada pandangan sebenar kaum lelaki sendiri melalui penulisan Razzi Rahman.


Contoh 1 : Jika lelaki kata, TAK MAHU. Jangan lah pula tanya “Mengapa tak mahu, pelik lah you ni.” – Aik? Tengok, dah buat complicated. Lelaki cakap TAK MAHU. That’s it, and that’s all…
  • Isi hati lelaki : Apa lagi yang nak confused? Dia tak mahu, tak suka, tak berminat… habis cerita lah. Tak ada reason lain, tak perlu pelik-pelik, just terima je, dia TAK MAHU.
Contoh 2 : Lelaki kata, “Kalau kita ada jodoh ada lah, tapi buat masa sekarang I nak fokus pada kerja I. Sekiranya you bertemu dengan lelaki yang lebih baik, I redha” – Okay, simple habis… ini adalah contoh lelaki yang cakap berlapik dan sopan serta mahu menjaga hati wanita.
  • Isi hati lelaki : Yang sebenar dia nak cakap, “I tak nak kat you, jadi you pergi dengan orang lain je lah!”
Contoh 3 : You syok kat mamat ni, dia okay la layan you. Pastu dia sangat rapat dengan you dan you suka sangat dengan cara dia, kemesraan dia pada you. Tetapi, dia tak pernah cakap yang dia nak kat you. Atau dia tak pernah pun bercerita tentang how he felt for you. So you beranikan diri kata you suka dia, and dia pun kata dia suka you. TAPI, you still confused, samada you dan dia ni bercinta ke?, atau akan ada percintaan ke?, atau maybe dia malu nak cakap dia berminat dengan you ke…you confused.
  • Isi hati lelaki – TAK PERLU CONFUSED! – Dia nak kat you dia akan cakap atau dia akan berkorban apa saja kat you. Dan dia akan jadi giler-giler nak berkepit dengan you setiap masa. Dia akan kelam kabut nak berhubung dengan you setiap hari That’s it! – Kalau dia tak cakap, that means dia tak nak kat you lah… Simple! Segala kemesraan dia hanyalah sekadar kawan biasa, of all you know, dengan all girls kenalan dia pun, dia macam tu.
Contoh 4 : Lelaki ni selalu call you, dia juga selalu ajak you keluar, makan-makan, minum-minum dan sometimes shopping. Kalau ada apa-apa masalah je sure dia akan contact you dah menceritakan segala masalah dia kat you. You become confused sangat… “Kalau betul dia ada girlfriend atau dia suka kat girl lain, pasal apa dia asyik cari aku ek?”
  •  Isi hati lelaki – Lelaki berkawan, BUKAN hanya dengan lelaki saja. Dengan wanita pun dia boleh anggap true friend seperti kawan-kawan lelakinya jugak. Tak boleh ke? Hehe… dia suka keluar dengan you dia suka shopping dengan you, sebab dia suka tengok reaksi dari pandangan wanita, that’s it! It’s got nothing to do with feelings!
Contoh 5 : Dulu lelaki ni beriya-iya sangat menghubungi you, hari-hari call dan berpuluh sms setiap masa. Sampai rimas lak… so after a while, dia dah kurang sms, call pun dah tak ada. You pulak yang asyik call dia, you pulak yang berpuluh sms kat dia. Tu pun dia reply sekali je. Sometimes tak reply langsung. Sometimes berhari-hari atau berminggu dia senyap. You confused… “Apa salah I? Apa yang I dah buat?”
  • Isi hati lelaki – “It isn’t you! It’s me…hehe” – Yaa, the truth is lelaki itu sudah tidak berminat. Dulu yes berminat dan suka sangat kat you, just that maybe ada girl lain yang lebih baik, atau maybe perangai dan cara you membosankan jadi, semangat untuk bercinta dah hilang, nak call, nak sms… jauh sekali la kan. It’s that simple, …dah tak berminat, asyik bertekak, bergaduh bosan!
Contoh 6 : You rasa pelik, lelaki ni…macam biskut, sekejap ada, sekejap tak ada. Sekejap muncul sekejap ghaib, hilang tah kemana. Tak ke dia rindu macam you rindu kat dia? Confused! Confused!
  • Isi hati lelaki – RINDU, bukan tak rindu tetapi lelaki itu sudah beristeri. Atau lelaki itu sudah ada tunang atau kekasih yang cukup ketat ikatannya. Masa muncul tu, masa dia free dari ikatan tu lah. Masa hilang tu, duk dengan bini lah beb… hehe simple! 
Contoh 7 : Kat office ada laa seorang lelaki ni, pemalu, cute tapi juga peramah orangnya. Baik hati, sometimes siap belikan you makan dan minuman. Selalu belanja you dan kat meja dia, selalu tersenyum simpul kat you dan kalau dia ada masalah kerja dia pun selalu cari you. Padahal ramai lagi girl lain. Hati pun berkocak, jiwa pun bergelora, teruja dengan sikapnya. Adakah dia syok kat aku? Adakah dia berminat dengan aku, tapi MALU nak cakap?
  •  Isi hati lelaki – YES, lelaki itu berminat dengan you tetapi dia juga berminat dengan girl lain juga. Kalau tidak dia sudah lama cakap, I love you WALAUPUN dia pemalu. Mungkin dia cakap melalui perbuatan. Atau pengorbanan. Since dia tak buat dan tak sanggup pun bersusah payah untuk you. Maybe he JUST BEING NICE saja 
Contoh terakhir : You sudah bercinta lama dah…lama sangat! Okay lah you tahu lah you dan dia dah kurang mesra sebab you all pun selalu sangat bergaduh! TETAPI you confused dan geram sebab tiba-tiba je dia menghilang diri lama, dan bila dah lama tu baru cakap nak berpisah. Dia tak explain pun sebab apa nak berpisah, in fact dia tinggal you gitu je, tak ada kata-kata akhir dan penjelasan, how you wish to know apa silap you dan mahu perbetulkan.
  • Isi hati lelaki – TAKUT! …ingat senang ke nak cakap kat girl, “Eh I nak berpisah dengan you!” Takut tau hehehe…itu yang belah gitu je tu. Pastu nak explain apa lagi…dah memang tak suka dah, takkan nak cakap kat you dia tak suka, atau dia dah bosan dengan you? nanti you melenting, menjerit dan cekik dia hahahaha…




Basically…
It’s like my article yang lepas bertajuk, “It’s either YES or NO!” that simple lelaki ni. Kalau dia nak dia akan cakap dia nak, dia syok kat you. Kalau dia tak nak, dia tak berminat dia takkan cakap. End of story.
  • Kalau dia ajak dating just the two of you, ajak keluar dinner hanya berdua, ajak join group holiday, dia berminat untuk memulakan perhubungan cinta atau mengorat lah tu.
  • IF dia tak ajak… walau dia malu atau tidak, that means dia tak berminat. Tak perlu nak confused atau pening-pening kepala… this is all and that is it! Okay? From now on tak perlu lah nak perasan atau syok sendiri ya… all the best and good luck hunting! Hehe


aku amik info ni direct dari blog penulis razzirahman tanpe mengubah apepun.

jadi, bagaimana pendapat korang?
ape pulak yg ade dlm hati dan fikiran perempuan ?
btw, kami kaum hawa, we're detail-oriented.
paying attention to every litlle things. 
selalu fikir setiap perkara yg berlaku mesti ada sebab dan akibatnye.
mungkin sebab itu kami disinonimkan dengan perkataan 'complicated' ?
mohon pencerahan mengenai perkara ini.  HAHA
in addition, kerana itulah wujudnya give and take dlm satu-satu relationship kan ?
tidaklah aku seorang pakar hati dan cinta. begitupun, good to know,
hikmahnya sorang simple sorang complicated, kita saling melengkapi dan menyempurnakan. 
to the happy longlasting relationship, InsyaAllah. :)

Feb 3, 2013

Pakcik yang baik hati


spare tyre, checked.

car jack, checked.
metal tools, checked.
all checked.

minggu lepas, aku bawak kakakku ke kota kemuning.

 melalui kesas highway.
dlm perjalanan yg berpandukan GPS henfon, 
tak semena tayar depan keretaku pancit.
omaigod ! langsung tak perasan.
first time kununnye..
sesampai je dpn poliklinik tu, hopocott!
teperanjat mak tengok tayar kempis mcm bola sepak buruk.
paku mana disapunye ntah.
mulenye takpe, reti kot nak tukar.. *eksyen*
sekali, dah jack kereta, wheel nut remover tak ngam.
kahkahkah.. sudahhh. 
ade ke patut nut rim tu lagi besar dari remuver.
lalu, tak ter rimuv lah tayar yg maha berat tu. -,-
dah la cuace tgh hari panas. 
perut lagi menahan lapar dari pagi tak jumpe nasik.
sambil tengok sekeliling, dlm hati berkira2 jugak, 
aih. time2 camni takde pulak yg dtg tulung kan ?
kalau bab mintak nombor phone laju je. puiii.
tu lah meleis. sorry la bukan racism..
sebab, dalam kebuntuan tu, tibe-tibe ntah dari mana muncul sorang lelaki berpakaian smart casual, bercermin mata, dalam pertengahan 40. Chinese. dgn penuh politenye dia tanya,
"mau tukar tayar ka? takpe, saya tolong sekijap." 
alhamdulillah.. uncle CHINESE tadi pun sama2 lah berpanas, 
try 1 by 1 nut remuver dia. tapi pueh try, tak dapek jugak. 
nut remuver dia yg melambak tu satu pun tak ngam.
marah ngan tools sendiri dlm mase yg sama kesian kat uncle tu.
last2 terpaksa jugak panggil pomen.
uncle tu tolong call sebab tu 1st time aku sampai kemuning.
dah la uncle tu tolong usaha nak tukarkan tayar, berpanas lagi, pastu dia tunggu pulak sampai pomen tiba di lokasi kejadian. dibawah keterikan mentari pukul 2 tengah hari ok. kau sanggup ?
lepas pomen tiba, uncle tadi tunggu lagi sampai pomen tu cek dan bagi tau condition tayar tu.
lepas dia berpuas hati dengan condition kami memandangkan masalah nut remuver tadi dah selesai, dia blah meninggalkan kami dgn pomen yg tengah tukar tayar tu. tapi sebelum dia bergerak pergi, sempat dia membisikkan pesanan, "You jaga you punya handbag aaa..."
*terpandang bag yg penuh atas seat tak sempat nak alihkan tadi.*
God.. prihatin sangat. just like a father telling his daughter the dangerous around. see ? 

In before, uncle tu tauke kedai desert seberang jalan aku park keretaku itu. jadi, ape saje judgmental yg singgah di benak tu, silela buang dan gantikan dengan yg positif ye anak-anak.

bagaikan babak cliche, sebenarnye sejak dari sebelum uncle tu datang, depan keretaku terpaking elok sebuah gen2 biru dgn sorang lelaki melayu muda kat dalam kereta yg ter on aircondnye ittew.
tak tahulah mamat meleis tu tak reti tukar tayar ke hape.
yang jelas, bukan soal racist bertindak disini.
tapi, budi bicara dan ikhlasnya niat nak menolong sesama manusia.
Dear uncle, thankyouverymuch. jasamu dikenang.
:')

Perceived Image


"..nampak sombong."

komen yg aku tunggu-tunggu.
memang aku tak pandai to start a conversation
dengan LELAKI yg aku tak biasa 
atau yg tak penah tegur ku atau yg baru ku kenal. 
terutamanya mereka LELAKI yg ketika itu duduk dlm berkumpulan.
lalu, ku terbiasa sudah dengan judgement yg sedemikian rupa yg hakikatnya, mereka tak kenal siapa aku yg sebenar-benarnya dan macam mana orangnye aku ini sama seperti aku yg tak mengenali bagaimana mereka yg sebenarnya. 
walau terkadang mengguris, aku dah biasa.
nice to meet you. :)

Feb 1, 2013

fakta menarik tentang janggut





✔ Janggut lelaki mengandungi hormon testosterone yang amat diperlukan untuk kesuburan wanita.

Janggut boleh melindungi kelenjar sebum di bahagian muka daripada terkena acne vulgaris bacteria. Oleh sebab itu, ia dapat melindungi seseorang daripada jerawat.

Menghangatkan kawasan muka dan melindungi dagu daripada bahaya.

Lebih panjang dan tebal janggut seseorang itu, sepatutnya dia akan menjadi seorang yang lebih bijak.

Menghindarkan daripada mendapat penyakit tekak dan gusi.

Mengelak daripada mendapat kebanyakan penyakit yang berkaitan dengan sisterm pernafasan seperti asma.

Memelihara muka daripada terkena bahan-bahan kimia yang merbahaya dan pencemaran udara.

Melindungi kulit dan seterusnya mengurangkan kedutan akibat penuaan.

KEKURANGAN MENCUKUR JANGGUT.
Mencukur janggut boleh menyebabkan sel-sel semula jadi pada bahagian muka terhakis. Perbuatan ini boleh menyebabkan seseorang berisiko tinggi untuk mendapat kanser pada bahagian muka.


*see..? that is the because ..* ;)


sumber: di-sini-bermula.blogspot.com




Jan 30, 2013



kerna ku sayang kamu


dan tak mungkin lagi yang terbaik.

pasti. kerana kasarnya bicara.
sungguh, tidak tegar untuk merelakan jika hanya pada plastiknya jiwa.
tidak ku berkiblatkan nawaitu rakus.
tiada niat untuk menjauh.
hanya takut kan terluka lagi.
pada jawapan pahit yg keterlaluan mendekat, 
aku paranoid sendiri.
yang sebenar,
bertemu kamu itu kesempatan yg terindah.
sungguh, kamu yg terbaik.
dan mencintai ketidaksempurnaanmu itu pilihanku. 
begitupun, panjangnya titian dilema ini begitu melukakan.
tidak pula ia menyebelahi kemahuanku. tak mengapa. 
andai derita merinduimu itu sebenarnya bahgia,
aku pilih derita merindukanmu. 

Jan 29, 2013


sometimes,

being hurt too many times
doesnt make you stronger
it destroys who you were and who you wanted to be.
And makes you who you are today.
When heart finally said, 
"Enough is enough.."

Jan 22, 2013

simpati jiwa


12:28 am

selalu dah ke laut dah time2 gini.
mengembangkan layar-layar mimpi. gittew..
sedang mamai melayan mate, minda separuh sedar menghisab
pekara-perkara yg terjadi semalam dan harini.
dalam banyak-banyak mende yg terhisab tu, 
terselit satu perlakuan yg mengundang kesal.
lantas membawa ku bangkit dari pembaringan. perlakuan sendiri.
apakah aku yg selfish ? 
atau sindrom bipolar disorder sedang melewati seperti wajibnya ?
hatiku teringin nak kembali pada waktu tu.
tapi logik dan kewarasan terus tewas pada pembawaan jiwa sensitif.
aku kalah lagi dalam perang ciptaan sendiri.
maafkan, ku tak beri bahagia seperti yg dijanji.
maaf, ku tahu ku mengguris.
maafkan ketidaksempurnaanku tak seperti yg kau harap.
maafkan aku, kalian....dan awak. 

Jan 21, 2013

jadual yang effect-tive


You are not learning.


haa.. Tense apakah yg diwakili oleh ayat di atas ?

Jamilahh ooO Jamilahhh..
kami ni student pjj. 
1 sem kelas 5 kali je.
dah tu, tak semua duduk dalam KL.
ade yg travel jauh dari Tioman, dari Sabah.
baru masuk seminar ke 3, kelas dah terabur2.
cancel, ganti, cancel, ganti, cancel, cancel, cancel, ganti, ganti, ganti.
travel jauh2 semata nak attend 1 class.
ade pulak time, dilanggarnye lunch hour.
ape perut kite perut robot agaknye.
dia tak tau ade yg ususnye pendek. 
belum sempat digest yg mkn brekfes tadi pagi, perut dah berdarah2 nak tunggu lunch. akulah tu. haha. aigoo..
kalau 1 kelas je yg main baton gagah lagi. ini 3 kelas langsung.
emo betul makcik. -,-

- jawapannye present continuous tense. 



ku kata bukan sempurna yg dicari.

lalu kau abaikan.
ku kata ku mahu 1 waktu permata dari ribuan waktu emasmu.
kau tersalah anggapan.
ku kata ku mahu meminjam sebelah bahumu saat dunia begitu memenatkan dan menghiris.
kau yang tak mengerti.
lalu ku cari setitik dari luasnya hamparan perasaan indah dulu untukku kutip walau kini koyak meninggalkan cebisan-cebisan yg kian samar.


Jan 18, 2013

kalerkan personaliti anda


Came clad in green baju kurung, matched with pink tudung and a pair of orange wedges. Some people will stare at her, and thinking about the color combination that she chose.  However, she is confident with her choice and share with us the reason, COLOR BLOCKING!

Will you dare ?
ade 3 jenis orang dalam pemilihan color block.
Yg pertama, ape pun boleh pakai. 
org cakap selekeh, freak, lantak. Janji selesa.
Yg kedua, depan cermin kat rumah, ok, nice, konfiden. 
sampai Alamanda, org pandang2 teruih rase mcm diri ini penjenayah. eh.
Yg ketiga, teringinn sangat nak pesyen2 color block ni. tapi tak berani. takut terfasion disaster katenye.
puan-puan, akak-akak, jangan takut.. mengikut pendapat fasionista, 2013 masih dalam mainan warna.
Maka, sebab itulah aku bawak tajuk COLOR BLOCKING TIPS ke dalam sesi BOOK CHAT haritu sambil mengeksperimenkan diri sendiri selain ketandusan idea presentation. HAHA.
nah, green baju kurung, pink tudung, orange wedges.
ade yg "tanjat boboii..." ade ? HAHA lantak. nah, aku bagi bukti betapa warna yg dipilih pada hari tersebut bukan warna seorang pesalah laku fesyen.

kepada yg tak konfiden, ada 4 cara yg boleh dpilih untuk matchkan kaler yg block-block.






1. Analogous Color Scheme

- menggunakan 2 hingga 3 warna.
- warna yang seakan atau yang berturutan antara satu sama lain.
- pemiilihan warna yang lebih neutral atau yang paling asas seperti warna krim, putih, hitam atau coklat sebagai warna utama.
- pilih warna ke-2 dan ke-3 yang lebih terang atau sedikit kontra mengikut turutan daripada warna asas tadi sebagai kombinasi.
- Contoh : Top krim + Seluar/Skirt merah + Tudung Coklat
- untuk yang tak nak nampak terlalu keterlaluan boleh cuba cara ni. 


2. Triadic Color Scheme

- kombinasi dua warna yang jaraknye agak jauh dan lebih kontra.
- cuma pilih satu warna. dua lagi kombinasi warna akan terhasil secara automatik mengikut anak panah. (follow the flow~)
- Contoh : Long Dress royal blue + Tudung kuning + Kasut Merah. 


3. Split Complimentary Color Scheme

- Bentuk slim Y.
- kombinasi warna seakan Triadic tetapi jarak yang lebih dekat antara 2 warna berikutnya yang terhasil daripada 1 warna utama yang dipilih.
- Contoh : Seluar merah + Top putih + Tudung Purple 


4. Complementary Color Scheme

- dua kombinasi warna yang saling bertentangan
- Contoh : Baju kurung hijau + Tudung pink/oren

Semua pemilihan warna mengikut Color Wheel adalah di dalam zon selamat. Untuk lebih selamat, blend warna-warna tersebut dengan aksesori seperti kasut atau beg dengan warna yang lebih neutral contohnya coklat, koko atau krim.



semua warna ni boleh di mix and match kan dgn menggunakan colour wheel diatas tadi.
untuk tau lebih lanjut, boleh ke blog BEAUTYISMYDUTY 
Selamat mencuba dan, unblock your confident ! :)

Jan 17, 2013

mencari harapan


ditunggu tak tiba, dicari tak jumpa. kesal..
kesalannya menggunung kerna tidak mengerti pada permintaan hati.
bukan pula bermaksud menyintai pada kesempurnaan 
sedang diri ini penuh kekurangan.
sedang hati meniti bahagia kehilangan menjemput tiba.
persis si buta kehilangan tongkat, dibawah sedar ku tergagau mencari arah dalam kesesatan yg kuciptakan sendiri. 
tiada keyakinan menyempurna kebahagiaan. ku tersengguk dikejut.
terkadang..kewarasan tewas jua pada jiwa memberontak.
tepis, tak gagah ditepis. 
beratnya beban tak tertanggung dek kerdilnya perasaan.
tanpa sedar keyakinan diragut pergi bersama kepercayaan.
dan tanpa sedar, ku menyakiti dalam tersakiti..

Jan 16, 2013

Invitations Irritations


Diluah mati kawan, ditelan aku yang mati. -,-




Bila dah kenangan mengusik hati dan fikiran, diam cuma.

tak semena, kenangan-kenangan berlatar belakangkan ruang rumah yg kosong datang menumpang lalu.
rakusnya membawa pergi realiti tanpa sedar.
kenangan yg walaupun bisu layarnya, walaupun kelam warnanya, masih tegar membawa fikiranku ke masa lampau itu. 
cukup sempurna, cukup indah pada pandangan yang tak terlihatkan.
novel tak aku ? HAHA.
korang pernah tak buat mende ni - tengah2 korang beborak dalam 3-5 orang, bergosip, luah meluah, tetibe korang dgn salah sorang dari kawanan berborak tu tersebut mende yg sama serentak. pastu dgn cepat dan tangkasnye, korang cuit bahu dia sambil cakap, 
"Chopp ! aku kawen dulu !" 
sape cepat, sape lambat, nasiblah. tapi yg terlambat cuit tu mesti terdiam lepas tu. HAHA 
haa.. bek mengaku. pernah buat tak? ade kan ? ade kan ?? HAHA..
well, saye dan kawan2 pun pernah buat. -,-

aku berborak kosong dengan 4 lagi kawanku.

merangkap housemet ku. lepak kat hall yg kosong yg cuma ada sebentang karpet, seketul tv dan sepasang langsir di tingkap. 
sedang kami berborak, tak semena aku terperangkap dalam situasi 'serentak' tadi dgn sorang minah ni.
aku pun cepat2 cakap, "chopp! aku kawen dulu!" haa kau. yakin sangat.
dengan penuh sarkastiknye minah ni angkat bahu sambil jawab, "memang.. confirm kau kawen dulu. aku lambat lagi.." pastu ketawe "haha." pastu sambung cakap, "aku lambat lagi kawen. korang2 ni yg akan kawen dulu dari aku." 
masih dalam intonasi dan lenggok badan yg sarkastik. 
Siap bagi turutan nombor ikut giliran tu yg tak menahan.
ok, by this time, semua dah terdiam. aku rase terpukul sebab dia meletakkan aku nombor satu sedang waktu tu aku single mingle. 
dia dah ade boyfie. dem sangat khenn. 
tak semena, lepas hampir 2 taun tak jumpe, 
aku dapat berita dia dah nak kawen. HAHA
secara tak langsung, dia dah merangkul angka giliran 1 yg dia letakkn pada aku 2 taun yg lalu. aah, dia yg pertama akan bergelar PUAN dlm kalangan kami berlima. dem kau kawan, dem. HAHA..
nampak tak cuit + 'Chopp aku kawen dulu' dlm situasi serentak tadi tak boleh pakai ? HAHA.

Alhamdulillah... aku doakan kau bahagia.

aku sedih, aku terharu, aku hepi. 
aku pun tak tau kenapa perasaan aku pulak yg bercampur gaul. 
tapi, for sure aku happy untuk kau.. :')
ape lagi yg boleh aku harap utk kawan terbaikku
selain harap akan jadi a part of big day tu. memang majlis dia lah yg paling aku tunggu. :)
tapi, the thing is, im afraid that i cannot make it for you, friend..
majlis dia 10/2/2013 kat TERENGGANU.
bertembung pulak dgn tarikh bertandang kakakku, 9/2/2013 kat KEDAH.
nak ke terengganu, yg kedah tu kakakku. 
nak ke kedah, yg terengganu tu bestfriend ku.
jadi, bagaimana ? -,-
(im still hope for the best.)

Jan 15, 2013



Jan 7, 2013




Book Chat


"Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhanmu yang

menciptakan (sekalian makhluk)." (QS Al-Alaq, 96:1)

Bangsa membaca, bangsa berjaya. 

sedang membaca itu sendiri jambatan ilmu.
sekarang bahan-bahan bacaan dah tak susah nak cari.
archive, museum, library. 
termasuk bab2 information skill pulak. ehhh.
ok, ok. aku bukan nak berpropa disini.
aku permudahkan cerita, ofisku ada library, 
known as Knowledge Management Center (KMC)
aktiviti rutin yg diorang buat, setiap minggu diorang akan menjemput
staff ataupun orang luar contoh yg pernah datang, 
Puan Maizurah Hamzah. *cube gugel beliau*.
akitiviti rutin ini dinamakan 'Book Chat'.
jadi, mereka yg dijemput ni akan duduk atas sofa, tunjukkan buku ape yg diorang baca, ceritekan tak panjang lebar, serba sikit apa yg dirasakan menarik sambil jadi center of attention sekejap, pastu lepas habis story telling, anda akan dapat sedikit hadiah yg berupa cenderamata selain dapat makan free. Haa gittew..
mudah bukan ? HAHA. 
tapi tak semudah yg disangka pabila anda tak baca buku lately ni, pastu anda dijemput menjadi sharer. -,-
idea ..?