Feb 3, 2013

Pakcik yang baik hati


spare tyre, checked.

car jack, checked.
metal tools, checked.
all checked.

minggu lepas, aku bawak kakakku ke kota kemuning.

 melalui kesas highway.
dlm perjalanan yg berpandukan GPS henfon, 
tak semena tayar depan keretaku pancit.
omaigod ! langsung tak perasan.
first time kununnye..
sesampai je dpn poliklinik tu, hopocott!
teperanjat mak tengok tayar kempis mcm bola sepak buruk.
paku mana disapunye ntah.
mulenye takpe, reti kot nak tukar.. *eksyen*
sekali, dah jack kereta, wheel nut remover tak ngam.
kahkahkah.. sudahhh. 
ade ke patut nut rim tu lagi besar dari remuver.
lalu, tak ter rimuv lah tayar yg maha berat tu. -,-
dah la cuace tgh hari panas. 
perut lagi menahan lapar dari pagi tak jumpe nasik.
sambil tengok sekeliling, dlm hati berkira2 jugak, 
aih. time2 camni takde pulak yg dtg tulung kan ?
kalau bab mintak nombor phone laju je. puiii.
tu lah meleis. sorry la bukan racism..
sebab, dalam kebuntuan tu, tibe-tibe ntah dari mana muncul sorang lelaki berpakaian smart casual, bercermin mata, dalam pertengahan 40. Chinese. dgn penuh politenye dia tanya,
"mau tukar tayar ka? takpe, saya tolong sekijap." 
alhamdulillah.. uncle CHINESE tadi pun sama2 lah berpanas, 
try 1 by 1 nut remuver dia. tapi pueh try, tak dapek jugak. 
nut remuver dia yg melambak tu satu pun tak ngam.
marah ngan tools sendiri dlm mase yg sama kesian kat uncle tu.
last2 terpaksa jugak panggil pomen.
uncle tu tolong call sebab tu 1st time aku sampai kemuning.
dah la uncle tu tolong usaha nak tukarkan tayar, berpanas lagi, pastu dia tunggu pulak sampai pomen tiba di lokasi kejadian. dibawah keterikan mentari pukul 2 tengah hari ok. kau sanggup ?
lepas pomen tiba, uncle tadi tunggu lagi sampai pomen tu cek dan bagi tau condition tayar tu.
lepas dia berpuas hati dengan condition kami memandangkan masalah nut remuver tadi dah selesai, dia blah meninggalkan kami dgn pomen yg tengah tukar tayar tu. tapi sebelum dia bergerak pergi, sempat dia membisikkan pesanan, "You jaga you punya handbag aaa..."
*terpandang bag yg penuh atas seat tak sempat nak alihkan tadi.*
God.. prihatin sangat. just like a father telling his daughter the dangerous around. see ? 

In before, uncle tu tauke kedai desert seberang jalan aku park keretaku itu. jadi, ape saje judgmental yg singgah di benak tu, silela buang dan gantikan dengan yg positif ye anak-anak.

bagaikan babak cliche, sebenarnye sejak dari sebelum uncle tu datang, depan keretaku terpaking elok sebuah gen2 biru dgn sorang lelaki melayu muda kat dalam kereta yg ter on aircondnye ittew.
tak tahulah mamat meleis tu tak reti tukar tayar ke hape.
yang jelas, bukan soal racist bertindak disini.
tapi, budi bicara dan ikhlasnya niat nak menolong sesama manusia.
Dear uncle, thankyouverymuch. jasamu dikenang.
:')