Jun 22, 2017

Majlis Aqiqah & Kesyukuran

30 April haritu buat aqiqah farrel kat rumah mak ayah.
Tarikh cun memandangkan isnin tu cuti labor day.
Sebulan sebelum, mama merencana serba sedikit goodies dan pelamin yg simple untuk majlis tersebut. Sticker goodies mama google, edit & print kaler atas kertas sticker. Untuk goodies pulak, cari punya cari ada orang suggest mini pretzel.
Sedap katanya. Harga pun affordable. Sesuai la untuk majlis farrel yg simple.
Cute & colourfull pretzelnya.

Sebulan sebelum majlis, mama lock date by byr deposit. Takut order bertindih katanya. Mengikut perjanjian mereka akan cod 4 hari sebelum majlis. Iaitu sebelum mama balik kampung.
Unfortunately, seller cancel order mama di hari cod. Padahal mama dah buat full payment malam tu. Alasan diorang, takde runner yg nak tolong cod dan dia nak balik kampung pd haritu. Runner only available esok malam. Habis, mama ni tak payah balik kampung la?

Im wondering how dia arrange runner since 1 month ago. Dah byr deposit lock date suppose jadual runner tu dah ada sejak lock date lagi. By hook or by crook mama tuntut janji. Mama nak haritu jugak. Tak nak esok malam. If tak please refund. Latest by night mama bagi tempoh. Alhamdulillah dia refund. Tapi yg menjadi masalah, benda kita dah rancang cun2, org spoil kan. Makanan kot. Celah mana mama nak buat urgent order, order pagi dpt petang. Mana ada orang amik. 600pcs ok, bukan sikit. Menggagau mama cari back up plan. Sudahnya takde yg boleh receive order dan idea-idea lain agak tak menepati kehendak mama. Dah la sticker dah siap print. Sakitnya tuh disini.

Mama balik kampung sambil berfikir apalah yg cute untuk dijadikan pengganti. End up, mama masuk nirwana, borong semua biskut chipsmore kat atas rak. Dan hasilnya, biskut chipsmore dibungkus comel hasil idea dari google dan bantuan tenaga papa & ifah. Hehe.


Tali guni tu balance dari mama tunang dengan papa pakai buat hantaran, sampai hantaran kawen, sampailah aqiqah anak. Bersejarah betul. Kekeke.

Then, pelamin pun diy. Gubah bunga sendiri, pasang pelamin sendiri. Hasil teamwork papa, mama & ifah.


Kawan yg datang tanya, “Eh comelnya cookies. Kat mana kau tempah?”
Terubat sakit hati mama. Hu.