Jan 18, 2013

kalerkan personaliti anda


Came clad in green baju kurung, matched with pink tudung and a pair of orange wedges. Some people will stare at her, and thinking about the color combination that she chose.  However, she is confident with her choice and share with us the reason, COLOR BLOCKING!

Will you dare ?
ade 3 jenis orang dalam pemilihan color block.
Yg pertama, ape pun boleh pakai. 
org cakap selekeh, freak, lantak. Janji selesa.
Yg kedua, depan cermin kat rumah, ok, nice, konfiden. 
sampai Alamanda, org pandang2 teruih rase mcm diri ini penjenayah. eh.
Yg ketiga, teringinn sangat nak pesyen2 color block ni. tapi tak berani. takut terfasion disaster katenye.
puan-puan, akak-akak, jangan takut.. mengikut pendapat fasionista, 2013 masih dalam mainan warna.
Maka, sebab itulah aku bawak tajuk COLOR BLOCKING TIPS ke dalam sesi BOOK CHAT haritu sambil mengeksperimenkan diri sendiri selain ketandusan idea presentation. HAHA.
nah, green baju kurung, pink tudung, orange wedges.
ade yg "tanjat boboii..." ade ? HAHA lantak. nah, aku bagi bukti betapa warna yg dipilih pada hari tersebut bukan warna seorang pesalah laku fesyen.

kepada yg tak konfiden, ada 4 cara yg boleh dpilih untuk matchkan kaler yg block-block.






1. Analogous Color Scheme

- menggunakan 2 hingga 3 warna.
- warna yang seakan atau yang berturutan antara satu sama lain.
- pemiilihan warna yang lebih neutral atau yang paling asas seperti warna krim, putih, hitam atau coklat sebagai warna utama.
- pilih warna ke-2 dan ke-3 yang lebih terang atau sedikit kontra mengikut turutan daripada warna asas tadi sebagai kombinasi.
- Contoh : Top krim + Seluar/Skirt merah + Tudung Coklat
- untuk yang tak nak nampak terlalu keterlaluan boleh cuba cara ni. 


2. Triadic Color Scheme

- kombinasi dua warna yang jaraknye agak jauh dan lebih kontra.
- cuma pilih satu warna. dua lagi kombinasi warna akan terhasil secara automatik mengikut anak panah. (follow the flow~)
- Contoh : Long Dress royal blue + Tudung kuning + Kasut Merah. 


3. Split Complimentary Color Scheme

- Bentuk slim Y.
- kombinasi warna seakan Triadic tetapi jarak yang lebih dekat antara 2 warna berikutnya yang terhasil daripada 1 warna utama yang dipilih.
- Contoh : Seluar merah + Top putih + Tudung Purple 


4. Complementary Color Scheme

- dua kombinasi warna yang saling bertentangan
- Contoh : Baju kurung hijau + Tudung pink/oren

Semua pemilihan warna mengikut Color Wheel adalah di dalam zon selamat. Untuk lebih selamat, blend warna-warna tersebut dengan aksesori seperti kasut atau beg dengan warna yang lebih neutral contohnya coklat, koko atau krim.



semua warna ni boleh di mix and match kan dgn menggunakan colour wheel diatas tadi.
untuk tau lebih lanjut, boleh ke blog BEAUTYISMYDUTY 
Selamat mencuba dan, unblock your confident ! :)